Illegaal vuurwerk afsteken vóór de jaarwisseling: ‘’Die adrenaline dat het niet mag is heel lekker’’

Illegaal vuurwerk afsteken vóór de jaarwisseling: ‘’Die adrenaline dat het niet mag is heel lekker’’

Foto: Sascha Kohlmann

AMERSFOORT – Ieder jaar wordt er voorafgaand aan de de jaarwisseling veel vuurwerk afgestoken. Dit is in het afgelopen jaar afgenomen (veiligheidNL). Echter zijn 400 patiënten die op de Spoedeisende Hulp en huisartsenposten terecht komen door vuurwerk nog altijd shockerende cijfers. Twee derde van deze slachtoffers waren jonger dan 20. Een 14 jarige vuurwerk fanaat uit Hoogland vertelt zijn gedrag in aanloop naar de jaarwisseling, de gemeente Nijkerk reageert.

Overal waar je komt in Amersfoort hoor je geknal. Dit terwijl er een vuurwerkverbod is. Waar je de meeste knallen hoort zijn in de dorpen, zoals Hoogland, Nijkerk en Spakenburg. Daarom sprak ik een jonge jongen uit Hoogland, die toen ik aankwam vuurwerk aan het afsteken was. De vriendelijke naar buskruit ruikende jongen antwoordde op mijn vragen op deze koude dag.

‘’Die adrenaline dat het niet mag is heel lekker’’, op de vraag waarom de 14 jarige Hooglander standaard vóór de jaarwisseling vuurwerk afsteekt. De jongen wil niet met zijn echte naam in het artikel, vandaar dat hij als Daan wordt vermeld. Illegaal vuurwerk steekt Daan het liefst af. ‘’Zo’n druk van een harde knal is heerlijk’’. Die druk geeft meer plezier dan het reguliere vuurwerk volgens de Hooglander. Daan heeft wel eens in contact gestaan met de politie. ‘’Voor geluidsoverlast ben ik wel is aangehouden’’. De 14 jarige wordt ook ‘’heel vaak’’ aangesproken door omwonende dat hij geluidsoverlast veroorzaakt. Toch blijft hij vuurwerk afsteken. Het vuurwerkverbod vindt hij dan ook ‘’onzin’’. ‘’Je kan het wel gaan verbieden, maar mensen blijven toch wel vuurwerk kopen’’ zegt Daan. Ook denkt Daan dat Corona als smoes wordt gebruikt. ‘’Ze kunnen het heel moeilijk verbieden omdat het een traditie is’’, aldus Daan. Of het als corona voorbij gaat weer als vanouds gaat, denkt Daan niet. ‘’Ik denk dat het nooit meer normaal kan en dat ze ieder jaar wel weer een andere smoes hebben’’. Vuurwerkverbod of niet, Daan blijft ‘’gewoon’’ vuurwerk afsteken, net zoals vele andere ‘pyro’s’ dat blijven doen. 

Ondanks het vuurwerkverbod, wordt in de gemeenten veel vuurwerk afgestoken. Dit is ook het geval in de gemeente Nijkerk.

‘’In de weken in aanloop naar de jaarwisseling wordt er, net als in veel andere gemeenten, wel vuurwerk afgestoken, terwijl dit nog niet mag’’, Aldus Alexandra Corver die spreekt voor de gemeente Nijkerk. Of dit vaker illegaal of legaal vuurwerk is niet te achterhalen voor de politie of gemeentes. ‘’Het is gebruikelijk dat er meldingen binnenkomen van vuurwerkoverlast van bewoners’’. Hoe het vuurwerk afsteken voorafgaand aan de jaarwisseling kan worden tegengegaan, is een lastige kwestie voor de gemeente. ‘’Er wordt, nu en in de toekomst, aandacht besteed aan handhaving, aan controles van illegaal vuurwerk en aan preventie’’, volgens Corver. Het is lastig om te handhaven, omdat de handhaver ter plaatse moet zijn geweest om de vuurwerkafsteker aan te kunnen houden. 

Inmiddels is het 31 december en wordt er nu nog meer vuurwerk afgestoken dan in de afgelopen dagen. Om Amersfoort nu te vergelijken met een oorlogsgebied gaat wat ver, maar ga er maar vanuit dat op oudejaarsavond, de hel (een beetje) zal openbarsten.  

https://soundcloud.com/marc-mijnlieff/marc-mijnlieff-vuurwerk-interview/s-98Iv4wjA5uN?si=650aaacd54dd45b98130e29f30152ad1&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Marc Mijnlieff

Marc Mijnlieff (18 jaar) is journalist van KeiNieuws. Ik ben geïnteresseerd in sport, politiek en misdaad. Deze keientrekker woont in Nieuwland en zal jullie van veel interessant nieuws voorzien over onze mooie gemeente Amersfoort.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *