Vaccinatie twijfel: ‘’Ik had eerst geen vertrouwen in het vaccin’’

Vaccinatie twijfel: ‘’Ik had eerst geen vertrouwen in het vaccin’’

Foto: Unsplash

AMERSFOORT – Er is een groep mensen die twijfelt om een corona vaccin te nemen. Mensen kampen met vragen over de effectiviteit van het vaccin, wat een vaccin doet met je vruchtbaarheid, de Boosterprik en ga zo maar door. Hiervoor is de Vaccinatie Twijfel Telefoon in het leven geroepen, waar artsen en studenten twijfelaars helpen hun vragen te beantwoorden. Hoe zo’n gesprek gaat, heb ik uitgezocht.

De Twijfel Telefoon is vijf dagen in de week te bereiken vanaf half 9 s ochtends tot en met half vijf s middags. Het drukste tijdstip is om 11:00 s middags volgens Quinty Wagenaar, projectleider bij de Twijfel Telefoon (AD, 9 januari). Vandaar dat ik belde om 14:00. Ik verwacht niet lang te hoeven wachten. Dit is in werkelijkheid anders, want na tien minuten wachten kreeg ik pas een studente verpleegkundige aan de lijn. Mijn eerste vraag luidt ‘’Is het duidelijk waarom sommige mensen, bij de eerste prik klachten krijgen en andere bij de tweede prik?’’. Laura, de studente die mij te woord stond, kon hier geen antwoord op geven en wist ook niet of hier nog onderzoek naar gedaan ging worden. Ik heb bewust voor deze vraag gekozen omdat het antwoord niet op het internet te vinden is. Op een makkelijkere vraag of de dosis van het vaccin wat kinderen krijgen verschilde (en zo ja hoeveel) met die van een volwassene kon Laura wel antwoordt geven. ‘’Kinderen krijgen een andere dosis, dit is gebaseerd op hun leeftijd en lichaamsgewicht’’ Antwoordde de studente. ‘’Kinderen onder de twaalf met een lichaamsgewicht onder de 40 kilo krijgen een halve dosering’’ vervolgde ze. Mijn laatste vraag was een ‘’toekomstperspectief vraag’’/ ‘’beleidsvraag’’: Gaat een booster vaker voorkomen in de toekomst?’’. Hierop gaf de verpleegkundige de voorspelling dat ze verwachtte dat dit in de toekomst vaker gaat gebeuren ‘’als een soort griepprik’’. ‘’Het is wel maar een verwachting en kunnen we niet met zekerheid zeggen’’ Sloot Laura af.

De studente verpleegkundige kon helaas niet op al mijn vragen antwoord geven. Mede hierdoor blijven er twijfelaars over, wie twijfelen om een vaccin of booster te nemen. Vooral bij jongeren tussen 18 en 34 is de bereidheid het laagst. Ik sprak met Jim (18), een jongen uit Hoogland die twijfels heeft gehad over het nemen van een vaccin en nu twijfelt over het nemen van een booster. 

https://soundcloud.com/marc-mijnlieff/marc-mijnlieff-vaccinatie-twijfel-mixdown/s-n3fO6rc3c5J?si=b037d27539c443a298b74cfcd379f3ba&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

(Bellen met Twijfel Telefoon 0:00 – 1:38, Interview met twijfelaar Jim 1:46 -3:09)

Artsen en verpleegkundigen zijn de mensen achter de lijnen en ze proberen antwoord te geven op je ‘’medische’’ vragen. Op politieke of beleidsvragen geven ze of kunnen ze meestal geen antwoord op geven. De Twijfel Telefoon is opgericht door Robin Peters, wie werkt als internist Erasmus Medisch Centrum.

Alhoewel de Twijfel Telefoon een steun is voor vele mensen die twijfelen en in veel opzichten een goed initiatief is, worden echter ruim niet alle vragen van mensen beantwoord en blijven er dus nog altijd een hoop twijfelaars. Al wilt u zelf bellen met de Twijfel Telefoon omdat u vragen heeft, bel dan 088 7 555 777.

Over de auteur

Marc Mijnlieff

Marc Mijnlieff (18 jaar) is journalist van KeiNieuws. Ik ben geïnteresseerd in sport, politiek en misdaad. Deze keientrekker woont in Nieuwland en zal jullie van veel interessant nieuws voorzien over onze mooie gemeente Amersfoort.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *