OMT-advies: medisch mondkapjesplicht, nu ook als je zit

OMT-advies: medisch mondkapjesplicht, nu ook als je zit

Nieuw advies OMT: in alle publieke binnenruimtes en sommige buitenruimtes waar verschillende huishoudens samen komen, zouden mensen een medisch mondkapje (type II) moeten dragen. “Eigenlijk heel vies, alsof je iedere dag dezelfde sokken aan doet,” aldus een student van de Hogeschool Utrecht.

 

Advies

Het OMT komt met een nieuw advies om een medisch mondkapje (type II) te dragen. Dit advies geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wel zou je je mondkapje af mogen doen wanneer je eet of drinkt.

Publieke binnenruimtes kunnen bijvoorbeeld hbo-instellingen en universiteiten zijn. Dit geldt ook voor evenementen die binnen plaatsvinden, horecagelegenheden, culturele instellingen, kantoorruimtes en sportscholen (het medisch mondkapje mag af wanneer je sport).

Nu ook buiten

Waar voorheen alleen de maskers binnen op moesten, moet dit nu ook in sommige buitenruimtes. Dit zijn met name buitenruimtes waar het druk is en je moeilijk 1,5 meter afstand kan houden. Dit zijn drukke winkelstraten, tijdens een sportevenement, bij een demonstratie en op een drukke markt.

In de klas

Romy Duitscher, eerstejaars student aan de Hogeschool Utrecht. Ze heeft een mening over de mondkapjesplicht die ze graag met ons deelt. Wanneer we haar vroegen wat haar eerste reactie was begon ze te vertellen over hoe ze het straks gaat vinden, wanneer ze weer fysiek les heeft: “ik vind het zelf een beetje bijzonder, want als je zit kan je echt wel anderhalf meter afstand houden en het houdt echt wel een stukje persoonlijkheid weg.”

Wel denkt Romy dat de mondkapjes baadt hebben. Ze volgt het advies van het OMT, maar kan niet ontkennen dat ze de regels van een mondkapje een keer per dag dragen altijd opvolgt: “eigenlijk heel vies, alsof je iedere dag dezelfde sokken aan doet.” Maar Romy wil ook denken aan het milieu en niet iedere keer nadat ze een trein uitstapt een nieuw mondkapje moeten kopen.

Andere maatregelen

Het OMT stelt de nieuwe mondkapjesplicht te combineren met andere geldende basisregels, zoals thuisblijven bij klachten en testen, afstand houden en ventilatie van binnenruimtes.

Luister hier het hele interview met, Hogeschool Utrecht student, Romy Duitscher.

https://soundcloud.com/merelzoomers/mondkapjesplicht-productie-9-mixdown?si=8668e7c7e3f94f4297114a7d3a825331&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Merel Zoomers

Merel Zoomers is een student aan de Hogeschool Utrecht. Als journalist schrijft Merel voor Amersfoort-Noord Nieuws. Iedere week houdt zij interviews met interessante mensen. Merel stort zich op onderzoek. Van een klein onderwerp kan zij een succesvol verhaal maken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *