Ouderen tijdens de derde lockdown

Ouderen tijdens de derde lockdown

Ouderen hebben het erg lastig tijdens deze derde lockdown, maar doen hun best om er toch wat van te maken. Ik sprak met mijn oma, mevrouw Prosec, hoe zij deze rare tijd invult.

Op een vroege donderdagochtend stap ik in de auto richting Amersfoort. Ik rij rustig de bekende route naar mijn oma. Daar aangekomen is oma druk bezig met haar boodschappenlijstje, ze houdt het Albert Heijn foldertje erbij, om de beste deals uit te zoeken. We drinken gezellig een kopje thee en gaan dan, in haar auto, onderwerp naar de supermarkt.

Onderweg vertelt oma over welke dingen zij, op dit moment, niet kan doen. ‘Ik ging altijd 1 keer in de week zwemmen, 1 keer in de weer gymmen en 1 keer in de week wandelen, hiervan kan ik nu alleen nog maar wandelen,’ vertelt ze.

In de supermarkt is het om tien uur s ’ochtends nog niet heel druk. Toch botsen we bijna tegen een mevrouw aan. Ik merk dat oma heel erg haar best doet om bij andere mensen uit de buurt te blijven. Niet iedereen gedraagt zich zo, ik zie een aantal mensen chagrijnig, met mondkapjes op de kin, boodschappen doen.

Bij de kassa aangekomen, legt oma eerst de aanbiedingen neer;’ Ze doen het hier heel vaak fout,’ vertelt ze hierbij. De kassière zegt;’ Wat handig om nu zo’n lieve kleindochter bij u te hebben,’ Oma en ik lachen hierom.

Op de terugweg vraag ik oma wat zij nou het meest mist tijdens deze derde lockdown. ‘Het makkelijke, warme en vanzelfsprekende contact met de mensen,’ zegt ze. ‘Ik heb mijn kinderen en kleinkinderen nog, maar er zitten ook een heel hoop oudjes helemaal alleen,’ vertelt ze hier nog achteraan.

Thuis aangekomen eten we nog gezellig een broodje. Ik ga met een goed gevoel weer weg, omdat ik zeker weet dat ik haar toch over een paar dagen weer zie.

Over de auteur

Romy Duitscher

Romy is een achttien jarige upcoming journalist uit de omgeving Amersfoort/Nijkerk. Als journalist schrijft zij voor Amersfoort-Noord Nieuws. Haar interesses liggen vooral bij kunst en cultuur. Romy is erg gedreven en is zeker niet bang om verhaal te halen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.