Kunstgalerij komt met tijdelijk monument voor herdenking genocide in Srebrenica

Kunstgalerij komt met tijdelijk monument voor herdenking genocide in Srebrenica

AMSTERDAM – Framer Framed, een kunstgalerij op de Oranje-Vrijstaatkade in Amsterdam heeft vanaf 5 september tot midden oktober een tijdelijk monument geplaatst, ter nagedachtenis van de genocide die op 11 juli 1995 plaatsvond in Srebrenica. Hierbij werd het leven ontnomen van ruim achtduizend mannen.

“Het monument is een roep om aandacht”, vertelt Cas Bool, oprichter en mededirecteur van de kunstgalerij. “Een roep om de invloed van Nederland buiten haar landsgrenzen te erkennen en deze gebeurtenis te erkennen als onderdeel van de Nederlandse geschiedenis”.

Het monument bestaat uit 25 portretfoto’s van 25-jarige Bosnische Nederlanders. Sommige zijn tijdens de genocide geboren in Nederland en anderen juist net daarna.

Deze mensen zijn volgens Bool het levende bewijs van deze gebeurtenis. “Het is een soort zelfrepresentatie dat zij Nederlander zijn, maar ook Bosniër. Omdat zij zowel Nederlander als Bosniër zijn, zijn zij ook deel van de Nederlandse geschiedenis. Zij belichamen die dubbele geschiedenis.’’, aldus Cas Bool.

De foto’s, gemaakt door fotograaf Robin de Puy, zijn eerder al tentoongesteld, op Het Plein in Den Haag op 11 juli 2020. Deze tentoonstelling was het idee van Bosnische kunstenaar Šejla Kamerić, die ook wel onder de naam Bosnian Girl bekend is.

Over de auteur

Rosie Wilhelm

Hoi! Veel lees plezier

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *