Ontevredenheid, ongenoegen en gezelligheid tijdens de persconferentie in café de Rijnbar

Ontevredenheid, ongenoegen en gezelligheid tijdens de persconferentie in café de Rijnbar

Foto door: Jasmijn Beekers

AMSTERDAM – Het luik naar de kelder wordt opengetrokken voor een krat Hertog Jan. Iedereen heeft dorst vanavond. Van een donkere wolk die wellicht boven de kroeg hangt, is voorlopig nog niks te merken. ”Straks wordt het huilen, maar nu nog niet hoor”, grappen de vaste bezoekers met elkaar. 

Over een halfuur is het tijd voor de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge. Buiten is het grauw en bijna donker, maar in de Rijnbar in de Rijnstraat branden de lampen aan het plafond sfeervol en ruikt het naar bier. ‘’Over twee jaar bestaan we honderd jaar’’, vertelt de bedrijfsleider vrolijk, maar tegelijkertijd bedachtzaam.

Vanavond zijn er zo’n tien mensen aanwezig in het café. Iedereen is voorzien van bier of wijn. Jeroen Kalse, eigenaar van café Riverside komt binnenlopen. Zijn nachtcafé zit een stuk verder in de straat. Hij komt hier de persconferentie kijken en een biertje drinken. ‘’In de Albert Heijn waar de kans op besmetting veel hoger ligt, worden geen maskers gedragen en ik moet wel zo’n ding op. Wij doen er in de horeca alles aan om de regels na te leven. Ik ken in mijn omgeving nul mensen met corona en toch worden we gestraft.’’
Jeroen zijn café wordt vaak pas druk aan het einde van de avond en nu moet alles waarschijnlijk na tien uur gaan sluiten.

Het is bijna zeven uur. De televisie wordt harder gezet. De persconferentie begint. ‘’Knijp de billen maar bij elkaar’’, roept een bezoeker met een biertje in zijn hand. Even is het een paar minuten muisstil. Je kunt een speld horen vallen. Dan klinkt er ontevreden geroezemoes. Claudia van Tinteren, de vrouw van de eigenaar, zit met haar handen voor het gezicht. De horeca is nog niet eens besproken. Zuchtend wordt er geluisterd naar de verwachting van eind oktober.  Tegen die tijd liggen er waarschijnlijk vierhonderd mensen op de IC. De bedrijfsleider schudt zijn hoofd. Tegelijkertijd wordt er om de pijn wat te verzachten, naar meer bier gevraagd.

De horeca is aan bod. Het valt weer helemaal stil. Jeroen Kalse fronst als hij hoort dat de besmettingen in de horeca oplopen en er klinkt ‘’tssssss’’ bij de mededeling dat de sportcafés dicht moeten. ‘’Pleurislijders’’ wordt er geroepen, voordat iemand naar buiten vertrekt voor een sigaret.

Als Mark Rutte en Hugo de Jonge klaar zijn met hun verhaal en er vragen gesteld mogen worden, verslapt de aandacht. De bezoekers van het café beginnen te praten. De televisie wordt zachter gezet.
Claudia is aangedaan. ‘’Het treft de horeca het hardst.’’ Ze heeft tranen in haar ogen. Claudia en haar man hebben hun ziel en zaligheid in dit café gestopt. Omdat haar man eigenaar is en boven de 65, hebben ze ook geen steunpakket ontvangen. ‘’Belachelijk, mijn bloed loopt er van weg. Ik maak mij grote zorgen, ik slaap heel slecht.”

Aan tafel wordt wat nagepraat. Jeroen Kalse van het nachtcafé verderop vertrekt. Hij is er klaar mee. Claudia haar dienst zit erop. Met handkusgebaren en lachend naar haar vaste bezoekers, verlaat ze het café. ‘’Tot morgen’’, roept ze.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *