Een goede winterslaap voor de insecten in Amsterdam West

Een goede winterslaap voor de insecten in Amsterdam West

AMSTERDAM – Het geluid van lachende kinderen en tikkende hamers is al vanuit de verte te horen. Ze rennen in regenlaarsjes tussen de tafels door op zoek naar de juiste stukken hout. De geur van nat gras en zaagsel hangt in de lucht, het ruikt naar herfst. De regen heeft de mensen niet tegengehouden, met volle moed beginnen ze aan de bouw van een insectenhotel. 

Uit initiatief van kledingmerk Mahalo wordt er bij buurtboerderij Ons Genoegen een workshop in het maken van een insectenhotel gegeven. De kersverse eigenaren Koen Bluijs en Sophie van den Engh willen met hun merk mensen bewust maken van hun impact op de natuur. “Door het creatief bezig zijn kunnen we mensen makkelijker bereiken. Voor jong en oud is het leuk om hier mee te knutselen”, aldus Bluijs. Wanneer je binnenloopt krijg je een pakketje met hout, spijkers en een hamer. Alles is genummerd zodat je makkelijk in de juiste volgorde een winterparadijs voor de insecten kan maken. De producten die bij de bouw worden gebruikt zijn allemaal gevonden of gegeven door een bouwbedrijf.

Het initiatief van Mahalo is niet zonder reden. Uit een onderzoek van De Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat het heel slecht gaat met de insecten in ons land. Volgens het onderzoek is de afgelopen 27 jaar het aantal insecten met 76% gedaald. Dit heeft effect op de populatie van vogels en vlinders, er zijn te weinig insecten om ze te voeden. Door de verstedelijking is er volgens medeorganisator Jorinde Gommans steeds minder plek voor de kleine beestjes. “We hebben ze heel hard nodig voor onze ecologische kringloop en samen met Mahalo wil ik op een educatieve manier mensen dit bijbrengen.”

Mahalo is een merk dat wil teruggeven met de opbrengst van hun kleding. Een deel van hun opbrengst stoppen ze in het organiseren van events zoals deze. De kleding zelf is duurzaam en gecertificeerd volgens de Global Organic Textile Standards (GOTS). Dit betekent dat alles is gemaakt met biologisch katoen en er eerlijke prijzen worden gehanteerd.

De met natuur omringde boerderij in het Westerpark loopt steeds voller. Kinderen zijn druk in de weer met het maken van hun hotel. Met moeite probeert Yara met de zware hamer de zijkanten aan elkaar vast te maken. Haar tante houdt met enig zorgen de spijker vast want de hamer beland vaker op haar vinger dan op het hout. “Dit is nog best wel moeilijk”, zegt ze lachend als de hamer weer is op haar vingers beland. Yara probeert met haar kleine handjes de spijker zo diep mogelijk in het hout te slaan. “Ik hang mijn hotel op aan de klimboom, dan hoop ik dat er veel lieveheersbeestjes in gaan zitten.”

Langzamerhand gaan de huisjes er als ware hotels uitzien. Het krijgt een schuin dak en er worden vakjes gemaakt die worden gevuld met stukjes hout, zaagsel en dennenappels. Aan het eind van de workshop mag je natuurlijk je hotel mee naar huis nemen maar ook een kaart van Project New Earth. De oprichter Gommans benadruk dat je ze kan opsturen. “Er staat een positieve boodschap op om door te geven aan anderen.” De organisatie is opgericht om op een positieve, educatieve manier mensen te stimuleren en te verbinden met de aarde.

De oorzaak van de afname van het aantal insecten ligt volgens De Radboud Universiteit niet alleen bij de verstedelijking. De landbouw speelt er een erg grote rol in. Volgens een rapport dat Minister Schouten begin 2018 in de Tweede Kamer inleverde is de langetermijnafname van insectenpopulaties in Nederland de oorzaak van de intensivering van de landbouw. Stoffen zoals stikstof en fosfaat zouden volgens het rapport schadelijk zijn voor de insecten.

Volgens de website van Natuurmonumenten helpen de hotels bij de voortplanting. Bijen bijvoorbeeld kruipen in de gaatjes en maken daar een dichtgemetseld holletje met eitjes er in. Dan kunnen de eitjes is alle rust uit komen. Wanneer de eitje uitgekomen zijn maakt de bij het holletje weer open. Zo kunnen ze zicht ongestoord voortplanten.

Met voldane gezichten gaat iedereen weer naar huis. “Het was super druk! Ik heb geen seconde stil gezeten”, vertelde Bluijs vol enthousiasme. “We hebben materiaal voor ongeveer twintig hotels meegenomen en een paar stukken die we eventueel nog zouden kunnen gebruiken.” De organisator is uiteindelijk heel blij dat ze dat extra hout nog hadden want er zijn in totaal tweeëntwintig hotels gebouwd. Door het evenement van Mahalo en Project New Earth kunnen er weer wat meer insecten ongestoord de winter door komen.

Meer initiatieven volgen zoals deze?
Volg Mahalo en Project New Earth!

mhlo.nl
https://www.facebook.com/projectnewearth.nl

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *