Marktkoopmannen in Nieuw-West nog steeds nonchalant over corona

Marktkoopmannen in Nieuw-West nog steeds nonchalant over corona

AMSTERDAM – Ondanks de harde cijfers van afgelopen week zijn de marktkoopmannen op Plein 40′-45′ nog steeds sceptisch over het coronavirus. “Ik kijk nooit echt naar het nieuws en die hele corona situatie is sowieso allemaal een politieke stunt.” Kraam eigenaar Khaled Fazhe vindt corona een hoax. Niemand in zijn omgeving heeft te maken gehad met corona. En op de markt merkt hij er ook niets van, het is even druk als altijd.

Toch liegen de cijfers er niet om, Amsterdam West/ Nieuw West zijn de brandhaarden van onze hoofdstad. Uit de informatie van de laatste cijfers van de gemeente zijn er in de week van 28 september tot en met 4 oktober 2540 besmettingen geweest. 996 van die besmettingen komen uit West en Nieuw West. Dat is 39% van alle besmettingen in Amsterdam. Vanavond zal in de persconferentie duidelijk worden welke maatregelen hieraan verbonden zijn.

Het is de laatste tijd veel in het nieuws, kranten zoals Het Parool en AD besteden er aandacht aan: de markt op plein 40’-45’. Het zou volgens de kranten een grote bron van besmettingen zijn. Kraam eigenaren zoals Fazhe, maar ook Kursat Yemis zijn het hier niet mee eens. Yemis vreest op slecht nieuws in de persconferentie vanavond. “Ik ben bang dat we moeten sluiten, dit zal voor mij veel financiële gevolgen hebben.” Zijn handel in schoenen en kleding ligt dan stil. Hij weet niet wat hij dan met al zijn inboedel moet doen. “Ik hou mij altijd netjes aan de regels, er mogen niet meer dan negen mensen in mijn kraam en ik waarschuw altijd op het houden van afstand.” Ook notenboer Aziz vind het ook maar onzin. “In het nieuws schrijven ze meer dan ik hier elke dag op de markt zie. Als we moeten sluiten heb ik ook geen inkomen meer, dan ben ik werkeloos.”

Volgens Yusef Khmila worden er door Het Marktbureau op donderdag en zaterdag hekken neergezet. “Dan moeten mensen in de rij staan om binnen te komen en is er een route om te winkelen.” Khmila beaamt dat het druk is. “Mensen houden geen rekening met elkaar en mondkapjes worden er bijna niet gedragen.” Volgens hem is het een besmettingshaard omdat sommige kramen hun producten goedkoop verkopen. “Wanneer mensen schreeuwen dat iets goedkoop is trekt dat mensen aan. Dan letten ze niet meer op de afstand en een grote groep verzamelt zich dan bij de kraam. Ik heb het anders ingedeeld, tussen mijn groente en fruit bakken leg ik lege kratten en waar mensen eerst zelf alles mocht pakken heb ik nu alles al verpakt in tasjes. Zo blijven ze niet lang hangen bij bepaalde producten en kan ik het sneller verkopen.”

Als de marktkramen dicht gaan, verplaatst het probleem zich naar de Jumbo ernaast volgens Khmila. “Als ze geen boodschappen meer bij ons kunnen doen gaan ze moet z’n alle de Jumbo in. Dan komen er meer mensen binnen in een kleinere ruimte.”

Kraam eigenaar Peter Molenaar vindt het ook druk op de markt. Zijn kraam staat tussen twee andere kramen in. “Het is ook superdruk en je leest overal in het nieuwe dat het gevaarlijk is hier. Maar in de praktijk merk je er weinig van.”

Het Marktbureau gaat over de gang van zaken op de markten in Amsterdam. In een filmpje waar Marjolein van der Vlugt, Markten Manager, vertelt ze over de maatregelen die zijn genomen. Zo is er 6,30 meter afstand gekomen bij de kramen tegenover elkaar. Dan kunnen de bezoekers op een veilige afstand elkaar passeren. Ook hebben ze minder kramen op de markten neergezet en echt gekeken naar welke kramen in welke buurt het meest nodig zijn.

Op de Ten en Kate markt hebben de markthouders lege plekken naast elke kraam aangehouden. Zo hebben mensen die langs lopen meer ruimte om uit te wijken wanneer ze elkaar passeren. De eigenaar van Loukan Delicatessen is bang dat de onzorgvuldigheid van het plein 40’-45’ ervoor zal zorgen dat er meer maatregelen gaan komen op zijn markt. “Dit zou zonde zijn want wij doe heel ergs ons best mensen op een veilige manier te kunnen helpen.” Zo heeft Loukan overal op zijn kraam 1,5 meter stickers opgehangen. Hij heeft altijd de BNR-radio aanstaan en wanneer mensen te dicht bij staan waarschuwt hij ze of zet hij het 1,5 meter nummer van Ali B luid aan.

Mondkapjes zouden volgens Loukan verplicht moeten worden. “Mijn vader is een aantal keren bij familie in Marokko en Turkije geweest, daar is een mondkapje verplicht en met 35 graden had hij nergens last van. Waarom zouden de mensen hier er dan wel last van hebben? Het dragen van een mondkapje zou mensen veel bewuster maken van de situatie.” Op de markt bij de Kinkerstraat is het volgend Loukan drukker geworden omdat de mensen die nu niet meer uit eten kunnen hun delicatessen op de markt halen. Wel ziet hij dat er erg voorzichtig wordt gedaan. Alle kraam eigenaren doen hun best veilige te kunnen verkopen. “We hebben afspraken met elkaar gemaakt om niet te schreeuwen over onze producten, niet iedereen houdt zich daaraan en dat ergert mij wel.” Loukan heeft samen met de ander winkeleigenaren in zijn buurt een desinfectie paal gekregen van de vereniging van winkeleigenaren. Deze kunnen ze bij de ingang van hun winkel plaatsen zodat iedereen zijn handen kan ontsmetten bij binnenkomst.

In de persconferentie, die vanavond om 19:00 live wordt uitgezonden, zal duidelijk worden wat de maatregelen gaan zijn en of de markten misschien wel moeten gaan sluiten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *