Chic dineren of verjaardagstaart eten in het hoogste reuzenrad van Nederland

Chic dineren of verjaardagstaart eten in het hoogste reuzenrad van Nederland

AMSTERDAM – Coronaproof koffie drinken tussen de wolken of romantisch dineren tijdens de zonsondergang. Eén reuzenrad dient als 27 kleine, bewegende restaurants. Zodra er wordt omgeroepen dat de deuren gaan sluiten, kun je één of twee uur lang weg zwijmelen in je eigen bubbel.

Op het plein voor de RAI kun je vanaf dinsdag 13 oktober ontbijten, lunchen, dineren en borrelen in het hoogste reuzenrad van Nederland. Het zogeheten ‘smakenrad’ is een initiatief van horecaondernemer Bram Verleg. Tijdens de intelligente lockdown was hij met zijn echtgenoot in de tuin aan het filosoferen over de mogelijkheden om weer aan het werk te gaan. “Toen dachten we: wat als we niet de breedte ingaan, maar juist de hoogte?”

Het smakenrad trekt Amsterdammers van alle leeftijden, waaronder basisschoolkinderen die momenteel herfstvakantie aan het vieren zijn. Hartsvriendinnen Cato, Maxime en Elina gaan vandaag daarom als grote verassing een chocoladetaartje eten in het rad. Ze kunnen hun geluk niet op en hebben ook zeker geen last van hoogtevrees. “Neeee”, antwoorden ze in koor, wanneer er gevraagd wordt of ze het eng vinden. “Ik heb er superveel zin in. Het is eten in een reuzenrad, dus dat is héél leuk”, roept Cato enthousiast. “Ik vind het heel erg bijzonder. En het is ook super dat ik dit met mijn besties kan doen”, voegt Elina eraan toe. De meisjes rennen snel de cabine binnen, wanneer er groen licht gegeven wordt. Eenmaal boven wordt er met een grote lach op de gezichten nog even naar beneden gezwaaid.

Terwijl de gasten in en uit lopen, worden de cabines na elke rit schoongemaakt. Ook dragen de werknemers gepersonaliseerde smakenrad-mondkapjes. Thirze Groenendijk, manager van de backoffice van het rad, vertelt dat ervoor wordt gezorgd dat er zo min mogelijk contact is tussen de klanten en het personeel. “De meeste hapjes en drankjes staan van tevoren al klaar in de ruimtes. Wanneer de gasten gaan zitten, verdwijnen ze in hun eigen bubbel.”

Nienke Fransen en Tamar Oude Vrielink gaan in de hoogte bijkletsen onder het genot van een kop koffie. “Op deze manier is het toch iets specialer dan we gewend zijn”, zegt Fransen. Wel twijfelen ze nog enigzins of het nou echt leuk is om een uur lang in een reuzenrad te zitten. Carola Oostinjen, die met haar dochter Sedi geluncht heeft in het rad, vond het inderdaad net iets te lang. “We konden wel extra eten of drinken bestellen via een QR-code. Dat was fijn, want dan ging de deur even open”, zegt Oostinjen lachend.

Het reuzenrad blijkt nu al een geliefde plek te zijn om verjaardagen te vieren. Eén van de cabines is versierd met tientallen gekleurde verjaardagsvlaggen. Ook Rachel Spronk trakteert haar jarige moeder vandaag op een taartje in de wolken. “Het is weer eens wat anders”, zegt ze terwijl ze haar moeder een knipoog geeft.

Ondanks dat de eerste dag van het smakenrad in Amsterdam soepel verloopt, loopt initiatiefnemer Bram Verleg toch rond met een bitterzoet gevoel. Vanavond zal premier Rutte namelijk weer nieuwe coronamaatregelen aankondigen, waaronder voor de horeca. “We zijn enorm enthousiast dat we hier in Amsterdam mogen staan, maar we moeten ook vooruit denken. Anders lopen we achter de feiten aan.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *