‘Dus morgen nog open’

‘Dus morgen nog open’

AMSTERDAM – ‘’Goede maatregelen, maar veel en veel te laat.’’ zegt Jet Slothouber een ouderen man die met een mondkapje in ‘De Pianist’ zit. De kroeg loopt na de persconferentie al snel leeg en om kwart voor acht zijn er nog maar zes van de originele gasten over.

Onrust, er wordt af en toe gelachen maar zelfs een half uur voor de persconferentie wacht iedereen in ‘De Pianist’ in stilte af. Els Sloot, barvrouw en mede-eigenaar van de kroeg haalt al ver van tevoren een projectie scherm tevoorschijn. En naarmate de begintijd van de persconferentie nadert stroomt de kroeg voller en voller. Om vijf voor zeven zitten alle tafeltjes ook vol.

Als Rutte begint te praten is het dood en doodstil. Maar als Rutte vertelt over de uitzonderingen op de kerken ontploft er iets. “Wat een ongelofelijke bullshit, Dus corona stopt bij het bidden!?” roept iemand door de kroeg heen. Deze uitspraak wordt beantwoord met een mee instemmend gemompel van de andere gasten.

Als het aankomt bij het stellen van vragen hebben de meesten mensen het wel gezien en beginnen mensen weg te gaan. “Waarom zijn de laatste twee maatregelen niet de eerste? Die zijn toch het meest belangrijk?” Er wordt door de gasten weer mee instemmend gemompeld. Als er aan Rutte wordt gevraagd of het groeien van het aantal besmettingen aan de maatregelen ligt of aan de mensen. Wordt er spottend gelachen om zijn weinig zeggende antwoordt. 

“Ik vind het raar dat Rutte niet gewoon toegeeft dat de maatregelen te soepel waren.” vertelt Mick Roumen een student van rond de 20. “Ik ben wel erg blij met de maatregelen, maar die uitzonderingen voor de kerk vind ik echt niet kunnen.”

“Nederland behoort tot de vier slechtste landen in de EU. Deze maatregelen, ook al zijn ze wel goed komen veel en veel te laat.”, aldus Slothouber. “Rutte is een ongelofelijke slappe lul die geen leider wil spelen, maar die hebben we wel nodig in een crisistijd.” voegt hij nog toe.

“Het is erg jammer dat de horeca dicht moet. Ik denk dat dit er alleen maar voor gaat zorgen dat er meer huisfeestjes gaan komen. De horeca kun je controleren, hoe wil je dat bij mensen thuis doen? door de brievenbus kijken?” vertelt Sloot. “Verder vind ik wel dat het allemaal erg duidelijk was met goede onderbouwing. Ik vind dat we dit zeker moeten doen om elkaar te bescherm.” 

Nu de persconferentie voorbij is en de meeste mensen hebben nagepraat doet een enkeling nog een laatste biertje, maar de meesten houden het toch om 8 uur al voor gezien. Als uiteindelijk één van de vaste gasten de deur uitloopt roept hij nog een beetje grappend naar binnen ‘’Dus morgen nog open?’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *