Slapeloze nachten in Over-Amstel

Slapeloze nachten in Over-Amstel

AMSTERDAM- Diana Giannattasio is kapper, alleenstaande moeder en woonbootbewoner in Over-Amstel, Amsterdam Oost. Diana woont al zesentwintig jaar op dezelfde woonboot. Sinds 2013 dreigt zij haar woning te moeten verlaten door de ontwikkelingen in het gebied.

In Ouder-Amstel liggen twaalf boten en met in totaal dertien gezinnen. Alle woonbootbewoners hebben in 2013 te horen gekregen dat zij hun woningen moeten verlaten, zij leven dus al zeven jaar lang in onduidelijkheid. De gemeente Ouder-Amstel en grote investeerders willen hier bedrijfspanden plaatsen. Bewoners moeten weg uit dit gebied om ruimte te maken voor deze plannen. Diana Giannattasio heeft sindsdien slapeloze nachten.

“In 2011 hebben wij na heel veel toestanden een ligplaatsvergunning gekregen, toen was alles in orde. Net als in de rest van de stad ging de WOZ-waarde van mijn boot omhoog. Ineens kregen wij in 2013, toen ik hier al negentien jaar woonde een brief van de gemeente. Daarin stond: ‘Geachte bewoners, door recente ontwikkelingen en beslissingen in het gebied zijn er verstrekkende gevolgen voor uw persoonlijke leven. U bent met ingang van 1 juni 2013 uw ligplaatsvergunning kwijt.’

 Wat is er gebeurd dat jij in deze situatie terecht bent gekomen?

“In 1994 ben ik hier komen wonen. Ik heb de woonboot gekocht met mijn ex-man. Wij ontvingen een taxatierapport met foto’s van de boot, de tuin, de schuur en de garage. Wij kregen een hypotheek, er zat geen officiële vergunning op onze ligplaats. Het gebied waar wij wonen ligt in Amsterdam, maar is in beheer gegeven aan Ouder-Amstel. Vandaar dat wij bij Ouder-Amstel ingeschreven staan.

In de jaren vijftig zijn de woonboten hier aan de kades komen liggen. In de tijd dat ik hier ben komen wonen was er geen ligplaatsvergunning, maar werd er gedoogd. Wij stonden ingeschreven bij de gemeente, betaalden gemeentebelastingen en daarom voelde het niet als een risico om een hypotheek op de boot te nemen.”

Wat was je gevoel op het moment dat je hoorde dat je misschien weg moest van je woning?

In 2013 ontving ik de brief waarin stond dat wij onze ligplaatsvergunning kwijt waren. Ik dacht dat het een fout was. Mijn buren en ik konden het niet geloven. Wij wonen in het gebied Amstel 1, 2 en 3. Dit is een industrieterrein dat loopt vanaf het Amstelstation tot aan de Arena. In dit industriegebied zijn vergunningen verleend voor bedrijven met lichte, middelzware en zware industrieën, waardoor in sommige zones een fabriek staat die zelfs in de nacht geluid maakt. Kortom het is een gebied waar je niet kan wonen. De gemeente heeft het bestemmingsplan vernietigd en dan verliest iedereen zijn vergunning. Dan val je onder het overgangsrecht. Je bent dan illegaal, of juist niet. Dat zijn rare juridische dingen, waar ik nog steeds niet van kan slapen. De gemeente bepaalt wat er gebeurt, of je geld hebt of niet.”

Hebben jullie een weerwoord tegen de gemeente? 

“Omdat de ligplaats niet rechtsgeldig is verklaard, betekent dat dat onze boten onverkoopbaar zijn geworden. De gemeente heeft het nog bonter gemaakt en gezegd dat wij er illegaal verblijven. Toen werd het pas echt heel erg, omdat ik mijn boot niet kan verkopen. Dan ben je op papier eigenlijk failliet. In een hele korte tijd is ons Amstelkwartier de grond in gestampt. De gemeente zet ons al zeven jaar tegen de muur, het is heel onduidelijk. Wij hebben nog steeds tot aan de dag van vandaag geen ligplaatsvergunning terug.”

Hoe ziet jouw toekomstperspectief eruit met de boot?
“Ik weet het nog steeds niet, wij moeten wachten tot een nieuw bestemmingsplan is geschreven. Het is nu zeven jaar en vier maanden later en het bestemmingsplan is nog steeds niet af. De gemeente zegt nu, dat wij halverwege 2021 meer zullen weten. Dan zijn wij acht jaar verder…”

Wat zou het voor jou betekenen als jij hier weg moet?
“Voor mij betekent het dat ik met een hele hoge hypotheek blijf zitten, die niet gedekt is, want de boot is niets waard. De boot redt bij lange na niet de hoogte van mijn hypotheek, als ik mijn vergunning had zoals het zou moeten zijn dan hebben wij een overwaarde van hier tot Tokio in deze tijd. Het is krankzinnig, want ik betaal nog steeds iedere maand algemene belastingen. De WOZ-waarde is wel naar beneden gegaan, maar het is niet te overzien dit. Het allerbelangrijkste is nu dat wij onze ligplaatsvergunningen en iets wat verkoopbaar is terugkrijgen.

Ben je bang dat je met een schuld blijft zitten?

“Ik woon er nu zesentwintig jaar en de gemeente zegt dat ik onrechtmatig gebruik maak van de kade. Ik kan nergens heen als ik hier weg moet. Wat moet ik nou doen, met zo een hoge hypotheek? Dan heb ik een enorme schuld. Ik ben kapper en heb een dochter, die zakgeld nodig heeft. Ik hou zó van mijn bootje en van mijn tuin, maar het is zorgelijk. Er hangt een sluier over mijn leven. Ik kan het niet geloven dat het zou kunnen gebeuren dat ik met een torenhoge schuld achterblijf. Wij betalen met alle woonbootbewoners 7000 euro per persoon voor een advocaat. Dit moeten wij allemaal ophoesten terwijl wij niets fout hebben gedaan.”

Wat verwachten jullie te bereiken door naar de gemeente te stappen?
“Ik ben al ontelbare keren bij de gemeente geweest. Er zijn tientallen avonden geweest waarbij ik tijdens een vergadering achter zo’n loketje moest kruipen met een microfoon en moest zeggen: Hallo jongens, wanneer gaan jullie nou wat doen aan die woonbotenkwestie? Niemand durft het dossier op te pakken. Het bestemmingsplan omvat een groot gebied, het moet helemaal perfect zijn voordat zij het af hebben en het bij de gemeenteraad kunnen afleveren om het goed te keuren. Dan gaan er bezwaarprocedures lopen.Mijn buren en ik worden opgeslokt in het grote geheel. Het plan is zo ontzettend groot en de woonboten zijn maar een klein onderdeeltje daarvan. Daarom moeten wij blijven wachten totdat het hele plan klaar is.”

Wanneer verwacht de gemeente de zaak afgerond te hebben? 

“De gemeente verwacht eind van het jaar de zaken afgerond te hebben. In het eerste kwartaal van 2021 leggen ze het bestemmingsplan open, dan kunnen alle bedrijven naar die ideeën kijken, dus ook naar ons. Wij weten nu al dat er een heleboel bedrijven zijn die tegen onze aanwezigheid in het gebied bezwaar zullen maken. Wij hebben vrij weinig in te brengen tegen zulke grote bedrijven. De gemeente moet het netjes doen, maar dat doet het niet. Zij hebben mij zorgen gegeven, waardoor ik denk dat ik uiteindelijk eerder doodga. Ik heb sinds 2013 tot de dag van vandaag slapeloze nachten.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *