De avond waarop restaurant Sham West niet had gehoopt

De avond waarop restaurant Sham West niet had gehoopt

De Baarsjes, Witte de Withstraat

AMSTERDAM – Lachende gezichten, brandende lampjes, vrolijke schilderijen en zachte achtergrondmuziek. Iedereen is blij en eet met elkaar. Het lijkt een normale avond. Tot het weggaan. Dan roept de manager: “Misschien tot over vier weken.”

Dit is het dan. Het is tien uur. De avond is voorbij en het uit eten gaan voorlopig ook.  Net als alle andere horeca moet restaurant Sham West in Amsterdam de Baarsjes voorlopig ook vier weken dicht. En dat weegt zwaar. Volgens manager Samer Qamr Aldin (29) hebben ze de afgelopen lockdown met de take away al veel verlies geleden. Nu, met de tweede lockdown op komst hopen ze hun hoofd boven water te kunnen houden.

Afgelopen dinsdagavond is er op de persconferentie door Rutte samen met het kabinet besloten dat de horeca, in ieder geval de komende vier weken, de deur moet sluiten. Het eten afhalen blijft wel mogelijk. De reden hiervoor is de stijgende besmettingen. Het aantal positieve besmettingen is volgens het RIVM binnen een week al met ruim 15.000 gestegen.

 “Ik hoop dat ik geen personeel hoef te ontslaan”, vertelt Aldin. Hij vindt het jammer dat ze nu weer dicht moeten en hoopt zo snel mogelijk weer open te kunnen gaan.

Het restaurant is vol. Er zijn veel reserveringen. De ruimte is niet heel groot, waardoor er wegens de maatregelen in plaats van 17 tafels nu nog maar plek is voor tien.

Afbeelding met plafond, binnen, kamer, levend Automatisch gegenereerde beschrijving

Rafa Bakker (15), bezoeker van Sham West, is hier al een keer eerder geweest en zegt dat het restaurant het goed heeft aangepakt met Covid-19. “Ik vind dat ze netjes afstand bewaren en het als een rustige en normale avond laten overkomen.”

Ook bezoeker Robin Veen (23) vertelt dat het hierbinnen niet voelt alsof we in het midden van een epidemie zitten. “Ze gebruiken hier geen schermen, maar hebben de tafels gewoon voldoende uit elkaar gezet.” Robin zit op een tafeltje naast het raam.

Zo heeft ze goed uitzicht op de vele fietsers die voorbij komen fietsen in de Witte de Withstraat, maar heeft ze ook een goed zicht in het restaurant. “Ik vind het hier knus. Daar houd ik van”, vertelt ze. Robin is erg enthousiast over het personeel. “De manager legt met liefde gedetailleerd uit wat er voor eten op tafel staat. Zo krijg ik de eetcultuur een beetje mee.”

“Ook vraagt hij steeds of alles naar wens is en vertelde hij dat we korting krijgen”, zegt ze met een grijns op haar gezicht. “Dat vind ik natuurlijk niet erg. Hij vertelde dat hij precies weet hoe het voelt om als student geen geld te hebben.”

Om half negen komen de laatste klanten binnen. Ze bestellen een drankje en willen wat gaan eten. Op het menu staan veel keuzes. Wat op valt, is dat vrij wel iedereen voor hetzelfde tweegangen menu gaat. Het wordt geserveerd met een kleurrijk voorrecht, wat verschillende soorten specerijen bevat. In het midden ligt een Syrische salade genaamd ‘Tabouleh’ en daaromheen liggen bakjes gevuld met sausjes.  Robin dacht dat dit het hoofdgerecht was, vertelt ze. Het hoofdgerecht werd geserveerd op een houten plank. Het waren stukken vlees op een ijzeren spies. Ook dit werd erg uitgebreid geserveerd.

Afbeelding met bord, tafel, voedsel, kom Automatisch gegenereerde beschrijving

Aldin zegt het niet compleet eens te zijn met de maatregelen die dinsdag op de persconferentie bekend zijn gemaakt. “De horeca is niet de grootste besmettingsbron.” Hij hoopt zo snel mogelijk open te kunnen gaan. Tot die tijd moeten ze werken met take away’s. Door Corona hebben ze een kortingscode voor 15% bij het afhalen van de gerechten. “Dat doen we om de mensen toch nog te stimuleren om eten bij ons te kopen.”

Rafa vindt het afhalen een goede optie van het kabinet. “Zo bieden ze restaurants zoals Sham West alsnog de mogelijkheid om geld te verdienen in deze situatie.” Hij wenst voor dit restaurant dat ze deze periode doorkomen met zo min mogelijk verlies.

Met een serieuze blik vertelt Rafa dat hij hoopt dat sommige maatregelen in de horeca blijven bestaan. “Al is het niet voor het virus, dan voor de hygiëne.” Rafa gaat zelf het kroegbezoek niet missen, dat komt omdat hij nog geen 18 is, vertelt hij.

Met de bon op tafel leggen hoopt Aldin om iets voor tien duidelijk te maken dat de avond ten einde is en iedereen het restaurant moet verlaten. Tot morgen kan hij niet zeggen, want een morgen is er niet meer.

Over de auteur

Renée Burger

Hi! Veel leesplezier allemaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *