Een energiek en open gesprek met vijf Black Female Achievers

Een energiek en open gesprek met vijf Black Female Achievers

AMSTERDAM – Vanmiddag geen gebrek aan enthousiasme bij host Jennifer Muntslag. Als het aan haar gelegen had stonden zij en haar gasten te dansen rondom of zelfs op de tafel. Dat dat nu niet kan, mag de pret niet drukken. Dit belooft hoe dan ook een energieke talkshow te worden.

Vijf Black Female Achievers nemen vandaag in het Pakhuis de Zwijger deel aan een gesprek in teken van de Black Achievement Month; een initiatief van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee). Deze maand heeft als doel racisme, discriminatie, vreemdelingenhaat en intolerantie bestrijden; en het onder de aandacht brengen van zwarte mensen die een bijdrage leveren aan de Nederlandse maatschappij. 

Aan tafel zit onder andere Priscilla Osei, programmeur van het platform Black Female Achievers. ‘’Black Female Achievers zijn vrouwen die in hun eigen kracht staan, vrouwen die ondanks alle uitdagingen van het leven zichzelf zijn”, zegt Osei met trillende stem en een lach op haar gezicht. ”Zwarte vrouwen zijn vaak onzichtbaar in de Nederlandse samenleving, daarom is het zo belangrijk dat wij hen een platform bieden waar zij in het licht komen te staan.”

‘’Heerlijk’’, roept host Muntslag breeduit lachend en knippend met haar vingers. ‘’Er zitten hier vanavond sowieso alleen maar black female achievers dus dank jullie wel dat jij bent wie je bent en je doet wat je doet.’’ Alle vrouwen vertellen ieder vanuit eigen ervaringen hoe zij bijdragen aan een klimaat waarin zwarte vrouwen mogen zijn wie ze willen. Zo vertelt Raisa Kumaga, die momenteel in het buitenland haar PhD psychologie afrondt, hoe belangrijk het is dat geestelijke gezondheid bij zwarte vrouwen meer op de voorgrond komt te staan. ‘’Er heerst nog steeds een taboe op dat een donkere vrouw naar haar geestelijke gesteldheid kijkt.’’

Soraya Hadjar, freelance-schrijfster voor onder andere LINDA meiden, vertelt hoeveel positieve energie ze kreeg van het bijwonen van het laatste fysieke evenement van Black Female Achievers. ‘’Ik ben nog nooit in mijn leven in een ruimte geweest met zoveel andere zwarte vrouwen die zo duidelijk voor iets staan en iets terug willen geven aan de maatschappij. Dat was voor mij heel erg speciaal’’, zegt zij glimmend.
“YES, goosebumps! Steek die maar in je zak Priscilla’’, roept host Muntslag naar de oprichter van Black Female Achievers, Osei. De ruimte van het Pakhuis de Zwijger wordt gevuld met een uitbundig gelach van alle vrouwen.

Elke vrouw aan tafel heeft mindere periodes in het leven gekend. De een spreekt van een depressie en de ander van een burn-out. Waar ze het allemaal over eens zijn, is dat je hierover moet praten. Praten over je gevoelens en minderheden hoort bij jezelf kunnen zijn en je vrij kunnen voelen. ‘’Delen werkt helend’’, zegt Minchenu Maduro, pedagoog, trainer en schrijfster. ‘’Zwarte vrouwen houden vaak te veel binnen’’, voegt Hadjar hieraan toe. De vrouwen knikken en glimlachen naar elkaar, alsof ze elkaar een hart onder de riem steken.

Host Muntslag vraagt naar wat de vrouwen graag willen nalaten. Daar hoeft niet lang over nagedacht te worden. Bukky Ayo, oprichter van Femmetitude, vindt dat je goed genoeg bent als zwarte vrouw. Dit zegt ze met een hoop zelfverzekerdheid en een rechte rug. Het is even stil. Alsof iedereen dit beaamt en in zich opneemt.

‘’Je hoort er altijd bij. Laat je door de maatschappij niet op de reservebank zetten’’, zegt Maduro. Host Muntslag voegt hieraan toe: ‘’Laat de gedachte niet door je hoofd spoken dat je alleen bent. Je bent het niet. Je bent het nooit. Je hoeft het ook niet te zijn.’’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *