Reanimeren in coronatijd

Reanimeren in coronatijd

AMSTERDAM – Het is vandaag internationale Restart a Heart Day, een dag die in het teken staat van het belang van snel handelen en reanimeren bij een acute hartstilstand. Maar volgens de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) gaat dat in tijden van corona anders dan normaal.

In Amsterdam alleen al krijgen jaarlijks zo’n 850 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis om. De nood voor het juist handelen van burgerhulpverleners is daarbij hoog, zeker omdat Amsterdam nog met een tekort aan AED locaties zit. Met het hoge aantal corona besmettingen in de stad komt daar ook nog het risico van besmetting tussen het slachtoffer en de hulpverlener bij, met alle gevolgen van dien.

Om dit tegen te gaan is de Nederlandse Reanimatie Raad met nieuwe landelijke maatregelen gekomen. Voor alle slachtoffers, met uitzondering van kinderen tot 13 jaar, gelden de reanimatierichtlijnen van een patiënt met covid-19.

Dit houd in dat er alleen gekeken mag worden naar mogelijke ademhaling en slachtoffers geen mond op mond beademing meer krijgen toegediend. “Er wordt ook aangeraden om iets over de mond en neus van het slachtoffer te leggen”, vertelt woordvoerster Renée Fahner van de Nederlandse Hartstichting. “Dit omdat je bij borstcompressies drukt op de longen en zo toch ook lucht uit het slachtoffer perst waarin mogelijk covid deeltjes kunnen zitten. Reanimeren blijft echter wel uitvoerbaar, ook zonder beademing.”

Verpleegkundige Martine Zandberg (51) uit Amsterdam is ervaren met reanimaties en vind het goed dat de maatregelen zijn aangescherpt. “Je ziet met de oplopende cijfers dat het risico op besmetting tijdens de reanimatie toeneemt. Daarbij heeft corona ook invloed op je hart en bloedvaten en kan het zelfs een reden zijn voor een hartstilstand, dan moet je als hulverlener ook aan je eigen bescherming denken.” Wel vreest ze dat in de huidige tijd de kwaliteit van het reanimeren af zal nemen. “Ik denk dat sommige mensen nu bang zullen zijn om te gaan reanimeren in verband met corona, dat ze dan te laat reageren of professionele hulp te laat inschakelen. Die hebben namelijk wel de middelen op een veilige manier te beademen.”

Ook het NRR vreest voor een terugnemende overlevingskans. Eigen cijfers hebben zij nog niet maar uit publicaties uit het buitenland blijkt dat er minder wordt gereanimeerd of er vertraging bij de opstart hiervan optreed. De eerste minuten na een hartstilstand zijn cruciaal voor de kans op overleving die hierdoor sterk lijkt af te nemen.

Daarom proberen organisaties vandaag op Restart a Heart Day via sociale media kanalen meer aandacht te trekken voor de nood van het reanimeren en burgers te wijzen op de nieuwe maatregelen. Ook de reanimatie cursussen blijven, mits ze voldoen aan de corona richtlijnen, gewoon doorgaan. Het belang van reanimatie kennis en het redden van levens is vooral in deze tijden hard nodig. “Bovendien kun je natuurlijk altijd 112 bellen, hartmassages toepassen en een AED gebruiken.” Aldus Fahner.

Over de auteur

Tessa van der Meij

Eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *