UvA begonnen aan bouw ‘AI-hotspot’

UvA begonnen aan bouw ‘AI-hotspot’

AMSTERDAM – De Universiteit van Amsterdam is op 9 oktober 2020 officieel begonnen aan de bouw van LAB42, een nieuw onderwijsgebouw gericht op Artificial Intelligence. Reden voor een nieuw gebouw is de behoefte aan uitbreiding van bijvoorbeeld werkplekken en onderwijsruimten.

In een coalitieakkoord tussen de gemeente en de UvA staat dat de gemeente de ontwikkeling van kennisparken, zoals Amsterdam Science Park, stimuleert en faciliteert. Het gebouw wordt daarom in samenwerking met de Gemeente Amsterdam gebouwd en de gemeente heeft voor Lab 42 een subsidie van 4 miljoen beschikbaar gesteld.

Het gebouw zal bestaan uit klaslokalen, studieplekken, onderzoek- en onderwijsruimtes en nog veel meer, allemaal gericht op het gebied van AI. Inmiddels zijn de funderingswerkzaamheden al bezig en wordt er verwacht het gebouw in augustus 2022 te kunnen gaan gebruiken. Verantwoordelijk voor het ontwerp van deze nieuwe broedplaats is de architect Joost Vos. Benthem Crouwel Architects zal de architectuur doen.

De Amsterdamse wetenschappelijke expertise op het gebied van AI is erg groot en wordt als leidend gezien. Niet alleen Nederland, maar zelfs in heel Europa. Het is belangrijk dat de uitbreiding van AI blijft toenemen, omdat AI voordelen kan hebben voor Amsterdam zelf. Zo kunnen er volgens Marieke Doorninck, Wethouder Gemeente Amsterdam, door een AI-hotspot te creëren veel onderwijskansen komen voor studenten en kan het zorgen voor nieuwe wetenschappelijke inzichten voor innovatie in het bedrijfsleven en de maatschappij.

Met de realisatie van LAB42 wordt geïnvesteerd in de kenniseconomie van Amsterdam. “Vooral Artificial Intelligence is een belangrijke peiler waarop de gemeente Amsterdam wil inzetten”, verteld Saskia de Haas, projectmanager Amsterdam Science Park. “De bètawetenschap, -kennis en -bedrijvigheid op het park, waar de AI absoluut bij hoort, zorgen voor een innovatief en internationaal milieu en dragen bij aan het aantrekken van meer internationale bedrijvigheid, kennis en innovatie naar Amsterdam”, aldus De Haas

De AI-broedplaats zélf zal ook voordelen hebben voor Amsterdam. “LAB42 wordt een soort scharnierpunt tussen waar de UvA en het MBO zit en hierdoor komt er gebiedsontwikkeling”, vertelt Marije van den Berg, projectmanager Amsterdam Science Park. “We zitten tegenover het station. De onderdoorgang komt onder het spoor en dat alles zorgt ervoor dat het niet alleen een plek voor de wetenschap is, maar ook echt voor Amsterdam. LAB42 zal een internationale aantrekkingskracht hebben en daardoor halen we de beste mensen en innovatie kracht naar binnen”, aldus van de Berg.

Op het gebied van duurzaamheid worden er herbruikbare onderdelen gebruikt. Zo komen er bijvoorbeeld zonnecollectoren om elektriciteit op te wekken en een opvang voor regenwater om de toiletten mee door te spoelen. “Samen streven we naar een duurzaam Universiteitskwartier en daarom wordt LAB42 zo duurzaam mogelijk”, aldus Doorninck.

In het gebouw komen ook allerlei horecavoorzieningen. “Ik ben benieuwd naar het nieuwe gebouwd”, verteld Felice Roos, student kunstmatige intelligentie aan de UvA. “We hebben gehoord dat er allemaal toffe horecavoorzieningen komen zoals coffee corners. Ook komen er blijkbaar vette onderwijsruimten. Ik denk dat onderzoek doen en les krijgen hierdoor nog leuker wordt”, aldus Roos.

Over de auteur

Rosie Wilhelm

Hoi! Veel lees plezier

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *