Te veel rommel op een rommelmarkt

Te veel rommel op een rommelmarkt

AMSTERDAM – Gerinkel, gejuich, een exotisch bloesje voor 1 euro. Dit is waar mensen, met name studenten zich in thuis voelen, omdat je hier met een kleine portemonnee ook terecht kunt. De geur van Thaise loempia’s, leren tassen en verse drankjes zijn karakteristiek voor een markt. Nu gaan we zien of het karakter van de markt kan blijven bestaan. 

Mensen zijn het beu. “De markt op Waterlooplein wordt verkleind met 80 plaatsen en iedereen gaat met meters achteruit. Het is het moment om nu harde beslissingen te nemen, om door te halen, logisch dat ze dit nu doen. Never waste a good crisis” aldus Jasper Walstra. Tijdens dat Jasper aan het woord is merk je dat hij er positiever in staat dan de meeste. Walstra staat helemaal aan het begin van het marktplein met zijn stand. Bij hem staat het vol met oude jassen, netjes geordend, niets ligt op de vloer. “We weten ook dat er verrotte appels tussen liggen die hun spullen op een hoopje gooien” Walstra.

“Ze vinden ons denk ik gewoon te rommelig” zegt Rozemarijn Geus een van de actievoerders die ook met haar stand op de markt staat. Astrid Okhuizen een onderneemster die fluwelen maskers op de markt verkoopt heeft alle documenten van ieder jaar bijgehouden, maar zij wilt er geen woord meer over kwijt.
Het rommelige besluit dat al 12 jaar aanhoudt wekt onduidelijkheid en onzekerheid op voor veel marktondernemers. “De gemeente zegt eigenlijk dat ze deze verbouwing doen omdat ze een drukkere markt willen realiseren maar dat is een farce want als je een drukkere markt wilt realiseren dan stuur je mensen niet naar huis” zo zegt Geus die ook vriendelijk verteld dat haar stand met een vierde verkleind zal worden. Dit laat zij zien met een schets die ze tekent op de achterkant van een puzzeldoosje.

Sinds 1 oktober zijn alle mensen met een box op Waterlooplein verschoven naar de andere kant van het marktdeel. Sollicitanten hebben nu een minder positief vooruitzicht, doordat er voor hen gelood zal worden op een plekje. Het plan voor een herindeling van de markt houdt al jaren aan en nu probeert de gemeenteraad het plan door te drukken. Het klinkt rumoerig op het marktplein. Omdat er geen zitplekken zijn, zitten mensen op stoeptegels hun loempia’s te eten.

“De gemeente verkocht het idee van ‘de Stopera die een grote markthal zal vormen’ aan ons en dat was ideaal geweest, maar dat idee gaat niet meer door. Wel ga je wat luxer werken en het marktterrein blijft het marktterrein.” Walstra. Bij de laatste zin zie je een klein glimlachje verschijnen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *