Niet de toekomst maar de ondergang

Niet de toekomst maar de ondergang

Foto: Sem Ragas

Het studentenleven, de mooiste tijd van je leven. Nachten doorzakken, studentenvereniging, je eerste echte vriendinnetje en het gevoel hebben dat je ‘de koning’ van de wereld bent. Allemaal dingen die mijn ouders mij hadden voorgespiegeld voor ik de deur van mijn ouderlijk huis uitging en de poorten der vrijheid binnentrad. Studenten hebben dan ook een super positie. Leven als een god en ook nog eens de toekomst gaan verbeteren, klinkt uitstekend toch?

Zoals iedereen onderhand wel doorheeft is dit niet helemaal hoe het jaar eruit is gaan zien. Feestjes zijn verboden, vrouwen mogen niet te dichtbij en de sociëteit is dicht. Het Corona virus heeft naast persoonlijk leed ook de hele economie op z’n gat gelegd en wij, wij als studenten, mogen voor de tweede golf de rol als veroorzakers en broeinest invullen. We waren de toekomst maar lijken nu de ondergang van Nederland.

De aantallen liegen er natuurlijk niet om, wij spelen deze rol met verve. De kritiek vanuit de maatschappij is dan ook volledig terecht.  Maar, mag er niet iets meer begrip ontstaan voor ‘de student’?

‘Mogguh’ wordt er geroepen uit de keuken, mijn huisgenoot is wakker. Gisteravond hebben een feestje gehad en weer teveel mensen over de vloer gehad. Onze Japanse bovenburen hebben hier toch wat slecht van geslapen dus, tijd voor excuus. Nadat de excuusmail is opgesteld en er weer vrede is gesloten met onze Oosterse medemens is het een uur of 11:00. Als student kan dat maar 1 ding betekenen: tijd voor bier. Het leven van een student bestaat eigenlijk maar uit een paar aspecten. Vrouwen, bier, borrels en gezelligheid. Corona valt dus even niet in dit lijstje.

Covid-19 heeft het leven voor een eerstejaars student praktisch onmogelijk gemaakt. Het smeden van een goede band met anderen eerstejaars ligt praktisch stil. Werken in bijvoorbeeld de horeca, is niet meer aan de orde en school wordt steeds ingewikkelder om voor op te staan. De studie schuld loopt op, we leren niks en de toekomst is onzeker. Echt wat je noemt ‘De mooiste tijd van je leven.’ Om Nederland te behoeden voor de ondergang worden er vele dingen geprobeerd, met weinig succes. Als student zou ik ook mijn steentje willen bijdragen en een voorstel doen.

Wat mij betreft zou de beste optie zijn, alle studenten in quarantaine samen. Inhoudelijk betekent dit dan wel het volgende: Er moeten tussen studenten en de overheid strenge afspraken worden gemaakt over financiële steun vanuit de overheid en het strikt naleven van de afspraken vanuit de studenten. De studenten mogen niet hun ouders of ander familieleden bezoeken. Echter, mogen ze wel elkaar bezoeken. Het sociale patroon van de studenten kan weer voortgezet worden terwijl de rest van Nederland geen last meer heeft van de studerende superverspreiders.

Sterker nog wij worden de voortrekkers van de Nederlandse groepsimmuniteit, ja wij worden weer de toekomst van Nederland. Als tegenprestatie voor de studenten die allemaal ziek gaan worden en zich isoleren moet er financiële steun komen voor de studenten om hun sociale leven voort te zetten want werken kan immers niet.

Dit hele plan klinkt misschien ridicuul maar het zou toch zomaar eens kunnen gaan lukken. Als de overheid wil dat alle neuzen de zelfde kant op gaan staan in de strijd tegen Covid-19, dan moet er samengewerkt worden met de studenten. Vrijheid en steun is denk ik de meest gangbare optie. Laten we dus hopen dat Rutte dit leest en de studenten binnenkort Nederland kunnen gaan redden, met gratis bier.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *