‘Wie jij dAn wel niet bent’ is een filosofisch speels uurtje voor jong en oud

‘Wie jij dAn wel niet bent’ is een filosofisch speels uurtje voor jong en oud

In deze theatertour wil onze eigen Prinses Amalia zich voorstellen aan haar publiek. Dit doet ze op een geheel eigen manier. Want hoe kan zij zich voorstellen aan haar volk als ze zelf niet eens weet wie ze is? Hoe kom je daarachter? Is wie je bent meer wat je doet? Of wat je denkt? Wie speelt in deze voorstelling wie? En waar blijft de echte Amalia?

Theatergroep de zAAk A/Young gangsters speelt van 15 oktober tot 25 januari 2020 de voorstelling wie jij dAn wel niet bent (10+). De voorstelling speelt in verschillende theaters door heel Nederland, maar ze trappen af in Jeugdtheater de Krakeling dat is verhuisd naar een nieuwe locatie op cultuurpark Westerpark.

“Wie jij dAn wel niet bent”, is een voorstelling van 60 minuten, die kinderen en volwassenen op een humoristische manier meeneemt in de wereld van de filosofie. Met de vraag kan je kiezen wie je bent, houden deze makers een spiegel voor aan hun publiek. Het is een interactieve voorstelling waar echt en nep verrassend goed door elkaar heenlopen. Het publiek wordt uitgedaagd om mee te denken en ook de personages lijken soms het spoor bijster.

Via een videoprojectie die in een grote gouden lijst op het podium staat komen beelden van het Koningshuis voorbij. Uitspraken van onze koning passeren de revue en ook zien we foto’s van onze Prinses in haar natuurlijke habitat. Er staan verder niet veel dingen op het podium. Er hangt een plastic blauwe wolk in de lucht en in de hoek staat een vaas met kleurrijke bloemen. In het midden een gouden stip met glitters en een klein podium met twee blauwe stoelen. Dit is een iets wat saaie beeldende vondst. Annechien de Vocht richt zich in haar regie vooral op het humoristische en emotionele spel van de acteurs. De dialogen voelen echt en dagen het jonge publiek uit de hersenen eens goed te kraken. Soms voelt het wat slapstick aan en dat werkt goed.

Nienke de la Rive Box, bekend als presentatrice van het Klokhuis, heet het publiek op een hartelijke manier welkom. Zij vervangt vanavond Sosha Duysker, die door ziekte de première van de voorstelling niet kon spelen. Huub Smit speelt een nukkige en getraumatiseerde beveiliger met een standvastige mening. Annelies Appelhof, oprichter van de theatertour, speelt de rol van een enthousiaste theaterbezoeker, die zich volledig in het onderwerp vastbijt en die de kibbelende presentatrice en de bewaker soms uit elkaar moet halen.

De spelers voeren energieke dialogen met elkaar en stellen vragen aan het publiek. Dit houdt de kijker geboeid. Appelhof overrompelt met haar prachtige en illustratieve spel soms de rest van de acteurs, maar weet de boel vooral interessant te houden. Het hectische, in een bloemenjurk en groene legging geklede type, weet met humor deze zware vraag op een luchtige manier diepgang te geven. Haar boerse accent voelt natuurlijk aan en laat zien dat een overdreven gearticuleerde theaterstem soms niet nodig is. De overgave waarmee deze groep, de zaal heeft weten te amuseren verdient credits. Het is jammer dat deze voorstelling niet voor meer publiek haar première kon spelen.

Je zou over de gehele linie kunnen zeggen dat de zAAk A/Young gangsters een mooie filosofische voorstelling heeft neergezet voor jong en oud. Hoewel niet alle personages even interessant waren, waren de dialogen dat wel. Toch geeft de voorstelling je het gevoel dat er meer uit gehaald kon worden. Door COVID-19 konden er ook maar weinig mensen in de zaal en miste vooral het jonge publiek. Al met al was het een educatieve en humoristische voorstelling. Met een uitblinkende rol voor Appelhof. Of je antwoord krijgt op de filosofische vraag: Kun je kiezen wie je bent, zal je als bezoeker zelf moeten gaan ontdekken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *