Bomen praten niet maar de Vrienden van het Flevopark wel

Bomen praten niet maar de Vrienden van het Flevopark wel

Amsterdam – Veel discussies en teleurstellingen om het gemeentelijke herinrichtingsplan van de helling op de Javaplantsoen. Stichting Vrienden van het Flevopark hebben een goedkoper en vriendelijker plan, maar de gemeente vindt het niet toegankelijk genoeg. VVF Penningmeester Hansje Galesloot kijkt teleurgesteld uit haar ogen en stelt: “laten we naar de helling toe lopen. ” 

Het Flevopark moet binnenkort heringericht worden. Het is niet toegankelijk genoeg voor mensen met een rollator of een mindervalide voertuig. 5% is nog steeds te hoog vindt gemeente Amsterdam. De helling moet niet steiler zijn dan 4%. Dat betekent dat het plan van de VVF niet voldoet aan de toegankelijkheid voor ouderen en mindervaliden. Het gemeentelijk plan zal 200.000 euro kosten. Voor dit bedrag zal er een nieuw fiets- en looppad aangelegd worden.

Terwijl de wind stevig wat herfstbladeren de lucht in waait en de regendruppels de jas van Goos lichtelijk nat maken, wandelen Goos en Hansje richting de Hellingbaan. Het is fris en Hansje staat op de helling. Ze houdt haar jas bij de nek stevig vast en deelt dat ze het onacceptabel vindt hoe de gemeente haar plan toch doorzet, terwijl leden van de Vrienden zich ongehoord voelen. Naast haar staat de pas afgetreden voorzitter Goos van der Sijde, die de mening van Hansje beaamt en al ruim een jaar bezig is geweest met dit onderwerp. Hij beweert dat de gemeente geen voldoende aandacht heeft besteed aan het plan van de VVF. Daar ergert hij zich aan. Hij kijkt met opgetrokken wenkbrauwen naar de grond en zegt zachtjes: “als je al het groen weghaalt dan kijken bewoners hieromheen naar een drukke Insulindeweg in plaats van een mooi groen afgeschermde park ingang.”

Ouderen en gehandicapten betreden momenteel het park op een zeer onveilige manier, maar vaak ook niet wegens de nog te steile helling. Saskia Hubelmeijer (65) van Onbeperkt Oost, een stichting die de stem van ouderen en gehandicapten laat horen, vindt het eindelijk tijd dat die herinrichting plaats gaat vinden. Zij steunt het gemeentelijk plan wel en staat achter de beslissing van Rick Vermin (GroenLinks voorzitter – Gemeente Amsterdam). Zij laat telefonisch weten hoe belangrijk deze herinrichting is. “Wij ouderen willen op een fatsoenlijke manier het park betreden.” Zegt Saskia met een opgeheven stem. Zij deelt dat bomen uiteindelijk wel zullen groeien en dat de prioriteit nu echt bij de toegankelijkheid ligt. Als het om de veiligheid gaat van het betreden van het park dan stemmen alle ouderen en gehandicapten bij Onbeperkt Oost voor het gemeentelijk plan. Saskia stelt: “Wij vinden het zeker weten jammer als er om die reden bomen gekapt moeten worden, maar als het om veiligheid gaat dan is de keus al gemaakt.” Aldus Saskia Hubelmeijer van Onbeperkt Oost.

De Vrienden hebben actie gevoerd om de gemeente te overtuigen van hun plan dat 100.000 euro minder kost en waarbij er helemaal geen bomen of groen weggehaald hoeft te worden. Slechts wat struiken en een beetje aarde. Het enige waar hun plan niet aan voldoet is de 4% hoogte norm van de helling, die de toegang minder veilig en toegankelijk maakt voor ouderen en invaliden.

Goos en Hansje lopen langzaam verder. Onderweg zegt Goos tegen Hansje: “Bomen hebben geen mond om te praten. Wij zijn hun stem en komen voor ze op.”. Hansje kijkt glimlachend naar de grond en beaamt wat Goos zojuist heeft gezegd. Hansje rondt het gesprek glimlachend af. Ze pakt haar fiets en gaat ervandoor. Goos zwaait naar Hansje en loopt richting zijn tuin.

Bewoners laten telefonisch van zich horen. Zo zegt bewoner Jan Maarten het niet eens te zijn met het gemeentelijk plan. Hij heeft al een aantal keren op verschillende wijze contact opgenomen met Rick Vermin. “Ik heb helaas nog niets van hem gehoord, maar zal hem net zo lang blijven benaderen totdat ik een reactie van hem heb.” Aldus Jan.

Andere bewoners maken hun steun bekend via tekstberichten. Harm Bron zegt: “Ik ben het met het alternatieve plan van de Vrienden eens”.

Buurtbewoonster Carien Sprenkeler wenst de Vrienden succes en zegt in een reactie dat ze volledig achter hen staat.

Dit dossier wordt momenteel vervolgd. Leden van stichting VVF gaan binnenkort om de tafel zitten met onder andere Voorzitter Rick Vermin, om hun aangepaste plan te overhandigen. Ze zullen een dialoog aangaan om samen tot een oplossing te komen die gunstig zal zijn voor ouderen en gehandicapten maar ook voor de teleurgestelde groen liefhebbers, buurtbewoners en alle andere Flevopark bezoekers.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *