Online stijgt de vraag naar boeken bij Books 4 Life

Online stijgt de vraag naar boeken bij Books 4 Life

AMSTERDAM- De vraag naar boeken bij Books 4 Life is in Amsterdam op Bol.com en boekwinkeltjes.nl met ongeveer 25% gestegen.”Ze willen allemaal nu wel online verkopen.” zegt Bertie van Velsen, secretaris bij Books 4 Life. 

“In de eerste golf hadden we mensen die binnen één week 25 boeken bestelde ut België, want via Bol krijgen we nu ook Belgische klanten” zegt Bertie van Velsen. “Op een gegeven moment konden we opeens geen boeken meer naar België versturen omdat de bezorgers de hoeveelheid pakjes niet meer aan konden leveren. Wij hebben iets van 11.000 boeken op Bol en boekwinkeltjes staan dus bij ons is het ten opzichte van de andere vestigingen een beetje uit de hand gelopen.”

In 2005 is Books 4 life opgericht in de eerste grassroot in Tillburg. Met name via universiteiten is het concept overgewaaid en zijn op andere plekken in het land winkels gestart. “Omdat Books 4 life in Tillburg nu maar één dag in de week open mag zijn willen zij nu ook online gaan verkopen.” volgens van Velsen. De andere 5 vestigingen bevinden zich in Groningen, Amsterdam, Eindhoven, Utrecht en Nijmegen. En er komt binnenkort een nieuwe vestiging van Books 4 life in Heerlen. De oprichtster van Books 4 life is Laura Waas, zij heeft het initiatief van ‘charity shops’ meegenomen naar Nederland.

Bij boekhandel Perdu, de enige gespecialiseerde poëzieboekhandel van Amsterdam loopt het zowel online als offline een stuk minder goed dan voor de coronacrisis. “Mensen komen nu minder aanlopen en voor een deel zijn het ook veel ouderen die hier een boek kopen. Wij houden het vol doordat wij een stichting zijn” zegt iemand die annoniem wil blijven.

“Ik vind oude boeken interessant en ik vind het ook interessant om geld te investeren in goede doelen, die het nu in deze tijd nog harder nodig hebben” aldus van Velsen. Books 4 Life draait voor 100% op vrijwilligers, wat het mogelijk maakt om 50% van de opbrengst te doneren aan Amnesty International en Oxfam Novib Nederland. De rest wordt verdeeld onder wisselende projecten met dezelfde thema’s. In 2016 is zelfs 100.000 euro geschonken aan de goede doelen, zo staat op de site van Books 4 Life Amsterdam.

“In de eerste coronagolf heb ik een hele tijd hier alleen moeten werken. Er was steeds maar één persoon tegelijk aanwezig. Terwijl het aantal bestellingen bijna verdubbelden, dus het was echt knetterhard werken” zegt vrijwilliger Erwin. “Er zijn twee mensen aanwezig die wel op kantoor willen werken, maar dan in een aparte ruimte” volgens Sandra, een andere vrijwilliger. “Wij werken met mensen via de vrijwilligerscentrale en die meestal ouder of afgekeurd zijn wegens ziekte bijvoorbeeld, dus die haakten ook het eerst af tijdens de coronacrisis. Normaal hebben we een man of 15 en nu zijn we met ongeveer 10.” aldus van Velsen. Wel wordt er nog steeds enthousiast gereageerd op de organisatie. “Tussen de boeken zijn is leuk en boekenmensen zijn leuke mensen.” zegt George Abels, een vrijwilliger die in de stallen staat.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *