Demonstranten steken middelvinger op naar Poolse regering: ‘Blijf van onze lichamen af’

Demonstranten steken middelvinger op naar Poolse regering: ‘Blijf van onze lichamen af’

Foto: Seshiekela Moerlie

AMSTERDAM – Poolse vlaggen en borden met kreten als ‘My body, my choice’, ‘Fuck the patriarchy’ en ‘This pussy bites back’. Het Museumplein staat vol met boze vrouwen, mannen én kinderen die een oproep doen aan de Poolse regering. “Het is haar lichaam, dus zij beslist”, roept PvdA-politica Lilianne Ploumen.

Tientallen mensen verzamelen zich op zondag 15 november op het Museumplein om te protesteren tegen de nieuwe abortuswetgeving van de Poolse regering. Sinds 22 oktober is het in Polen namelijk verboden om abortus te plegen, tenzij de zwangere vrouw in levensgevaar verkeert of verkracht is. Tot kortgeleden had men ook nog het recht op een legale abortus als er een ernstige geboorteafwijking was vastgesteld. Volgens Statista was dit voor meer dan 90 procent van de vrouwen de opgegeven reden voor hun abortus. De verwachting is daarom dat het aantal illegale abortussen aanzienlijk zal stijgen. En dit is gevaarlijk, denkt initiatiefnemer van de demonstratie Weronika Korkuć. “Het ontmoedigen van abortus, betekent niet het stoppen van abortus”, roept de activist. “Het maakt het alleen maar minder veilig.”

Om de beurt krijgen verschillende mensen de tijd om een korte toespraak te houden. De eerste spreker is de oprichter van Stem op een Vrouw, Devika Partiman. “Het jaar voordat ik mijn stichting oprichtte, pleegde ik twee keer veilig en legaal abortus”, vertelt ze. Ondertussen komt er een vrijwilliger met een paraplu bij Partiman staan, om haar te beschermen tegen de dikke regendruppels die naar beneden vallen. “Mensen die niet om je geven, zullen niet van gedachten veranderen als je het vriendelijk aan ze vraagt”, gaat ze verder. “Ze zijn geen discussie waard, slechts een ‘fuck you’”, roept de feminist terwijl ze haar middelvinger opsteekt, waarna een luid applaus volgt.

Ook Poolse studente Aleksandra Wróbel wil vandaag haar stem laten horen, omdat ze zich zorgen maakt over wat er in haar thuisland gebeurt. “Als ik over vijf of tien jaar terugga naar Polen, wil ik terechtkomen in een land waar de rechten van vrouwen niet worden ingeperkt door rechtse extremisten”, vertelt ze.
Wróbel’s Russische vriendin Ksenia Badamyants is enorm geschrokken toen ze over de nieuwe Poolse wetgeving hoorde. “Voor mij is het gewoon heel verrassend dat Polen, een lid van het Europese parlement, dit soort wetten handhaaft”, zegt ze. “Alhoewel we in Rusland namelijk niet het beste politieke klimaat hebben, zijn er niet zulke drastische inperkingen op het recht op abortus.”

Tussen de toespraken door maakt Abortion Network Amsterdam gebruik van het moment door flyers uit te delen. Hierop staan verschillende manieren om hen te steunen, zoals jezelf opgeven als vrijwilliger of geld doneren via het bijgevoegde IBAN-nummer.

De tweede spreker van de middag is PvdA-politica en oprichter van stichting SheDecides, Lilianne Ploumen, die met een hartelijk applaus wordt onthaald. “Jullie moeten weten dat er vorige week een motie is goedgekeurd in de Tweede Kamer over het feit dat vrouwen die vanuit andere landen naar Nederland komen, toegang moeten blijven hebben tot veilige en legale abortus”, vertelt Ploumen. “We moeten dus blijven strijden, maar ook erkennen dat heel veel mensen aan onze kant staan.” Enthousiast gooien de demonstranten hun vuisten in de lucht.

Ondanks dat abortus door velen automatisch gekoppeld wordt aan vrouwen, zijn er vandaag ook mannen aan het protesteren. Op één van de stippen op het grasveld staat iemand met een linnentas waar ‘Yes, I am a feminist. No I am not a woman’ op staat. Hij wil in verband met privacyredenen anoniem blijven, maar vertelt wel dat hij het belangrijk vindt om hier te staan. “Wij mannen moeten solidair zijn met alle vrouwen en mensen met een baarmoeder”, zegt de demonstrant. “Dit is een probleem dat ons allemaal aangaat.”

De groep actievoerders begint langzaam kleiner te worden, maar de Poolse demonstrant Adelina beëindigt het protest nog met een korte speech in haar moedertaal. En ondanks dat niet iedereen begrijpt wat ze zegt, is het muisstil op het veld. Door de grote lading boosheid en het snelle tempo waarmee ze haar verhaal doet, lijkt het namelijk net alsof iedereen precies snapt wat ze bedoelt. Iedereen staat ten slotte met hetzelfde doel op het Museumplein. Elke vrouw heeft recht op een veilige abortus.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *