Documentaire ‘Jij bent de baas’ online in première

Documentaire ‘Jij bent de baas’ online in première

Screenshot live uitzending première Jij Bent De Baas

AMSTERDAM – ‘Jij Bent De Baas’ is op dinsdag 17 november online in première gegaan. Directeur en initiatiefnemer Kim van Laar is tevreden en stelt: “Ik ben trots op onze ervaringsdeskundige hoofdpersonen uit de documentaire.”

Initiatiefnemer Kim van Laar vindt dat kinderen en jongeren die onveilig opgroeien het geweld nooit zelf kunnen stoppen. “Daar hebben ze een volwassene voor nodig en wie die volwassene is maakt eigenlijk niet uit”, zei van Laar na afloop van de première. Volgens haar kan een professional, leraar, ouder, politieagent of een buurvrouw ook het verschil maken.

Het Nederlands Jeugd Instituut meldt dat kindermishandeling na melding vaak niet stopt. Bij 56 procent van de kinderen waar er een melding is gedaan van huiselijkgeweld is na anderhalf jaar nog steeds sprake van kindermishandeling. Dat blijkt uit onderzoek van het Verwy-Jonker Instituut onder 576 gezinnen met kinderen.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport meet jaarlijks de mate van (gemeld) huiselijk geweld. In de derde meting van 2019 werd in het onderzoek duidelijk dat 29 procent van de gezinnen een afname van huiselijk geweld ervaren. Herhaaldelijk of ernstig partnergeweld is van twee derde naar een derde afgenomen.

Jij Bent de Baas regisseur, Heleen Minderaa hoopt dat de hulpverleners iets van de documentaire kunnen opsteken. Ze had zich volledig voorbereid op haar project. “Ik was er om de drie hoofdpersonen van Jij Bent De Baas, Dina, Sara en Rik tot hun recht te laten komen. Bij de eerste première via zoom zeiden de jongeren: ‘Dit is mijn verhaal en zo was het!’ Dat was een euforisch moment van ontlading”, aldus Minderaa.

Amsterdam-Oost voorzitter Maarten Poorter, die ook aanwezig was, zei dat hij het een prachtige documentaire vond. “Ik vind het moedig dat de jongeren en zorgverleners meedoen aan die documentaire.” Poorter beaamde dat er nogal veel achter gesloten deuren gebeurt waar veel mensen geen weet van hebben. Daarom is hij dagelijks actief in de Indische- en Dapper buurt. “Daar leven grote gezinnen in relatief kleine woningen.” Hij roept de Amsterdammers in die buurten op om naar elkaar om te kijken en, indien nodig, elkaar te helpen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *