Veilig Thuis Amsterdam: ‘Meldingen over kindermishandeling stabiel gebleven tijdens lockdown’

Veilig Thuis Amsterdam: ‘Meldingen over kindermishandeling stabiel gebleven tijdens lockdown’

Foto: Unsplash / Caleb Woods

AMSTERDAM – De Kindertelefoon voerde in de maanden april, mei en juni landelijk aanzienlijk meer gesprekken over huiselijk geweld, incest en verwaarlozing. Dat blijkt uit een onderzoek dat ze afgelopen week publiceerden, naar aanleiding van de Week tegen Kindermishandeling. Maar bij Veilig Thuis Amsterdam, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling, bleef het aantal meldingen stabiel.

Veilig Thuis Amsterdam ontvangt, zowel voor de coronacrisis als nu, zo’n duizend meldingen per maand; en een deel hiervan gaat over kindermishandeling. Landelijk worden er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek jaarlijks 30.090 meldingen van kindermishandeling gedaan. In Amsterdam ligt dit getal rond de 1.905 meldingen per jaar.
Maar ondanks dat er geen sprake was van een stijging in het aantal meldingen, ging Veilig Thuis Amsterdam hier van tevoren wel vanuit, in verband met de intelligente lockdown. “We hadden zelfs een speciaal crisisteam opgezet”, vertelt woordvoerder Karin Jobse.
Een andere maatregel die getroffen werd, was een chatfunctie op de website voor meer toegankelijkheid. “We waren voorheen al bezig met de voorbereidingen, maar hebben het proces versneld toen de crisis begon.”

Jobse maakt zich geen zorgen om het feit dat het aantal meldingen bij hen niet is gestegen. “We hebben nauw contact gehad met de Kindertelefoon, om met elkaar vinger aan de pols te houden.” Ze laat weten dat ze het juist zorgwekkend had gevonden als die 1000 meldingen ineens 200 waren geworden. “Dan hadden we een heel ander probleem gehad.”

Ook in het landelijke beeld van Veilig Thuis was er geen sprake van een stijging in het aantal meldingen. Maar bij De Kindertelefoon steeg het aantal gesprekken over kindermishandeling wel. In de maanden april, mei en juni namen kinderen gemiddeld 15 keer per dag contact op over huiselijk geweld, 5 keer over incest en 2 keer over verwaarlozing. Dit waren substantieel meer gesprekken dan in dezelfde maanden in 2018 en 2019.
Omdat het bellen en chatten met De Kindertelefoon volledig anoniem is, weten ze niet precies waar in Nederland het aantal gesprekken het meeste is gestegen.

Of de stijging van het aantal gesprekken dusdanig te maken had met de coronacrisis, durft Suzanne Pappot, woordvoerder van De Kindertelefoon, niet met zekerheid te zeggen. Wel was er tijdens de intelligente lockdown hoogstwaarschijnlijk meer spanning thuis. “We zaten meer op elkaars lippen”, vertelt Pappot. “Scholen waren dicht en veel ouders moesten thuiswerken.”
Wat ook opvallend is, is dat De Kindertelefoon elk jaar een piek in het aantal gesprekken over dit onderwerp ziet rond december en januari. “Dat zijn natuurlijk ook maanden dat mensen veel thuis zitten. Er is dus wel degelijk een overeenkomst.”

Over de auteur

1 reactie

  1. Tariq Kasem

    Die cijfers bezorgen mij elke keer weer een schrik. Fijn dat je dit bellicht, Seshiekela!

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *