Stadsdeelcommissie Amsterdam-Zuid wil dat mensen prettig oud kunnen worden in Buitenveldert

Stadsdeelcommissie Amsterdam-Zuid wil dat mensen prettig oud kunnen worden in Buitenveldert

AMSTERDAM – De Stadsdeelcommissie Amsterdam-Zuid gaat zich inzetten voor ouderen in Buitenveldert. Dat is besloten tijdens de deelraadsvergadering. Kune Burgers, stadsdeel lid Amsterdam-Zuid van de VVD, gaat aan de slag met een aantal vragen voor het dagelijkse gemeentebestuur. “We moeten ervoor zorgen dat mensen prettig oud kunnen worden in Buitenveldert.” 

Buitenveldert heeft de meeste inwoners van 65-jaar of ouder in Zuid. Van de 21.800 oudere inwoners in heel Zuid zijn 3.650 daarvan slecht ter been. De verwachting is dat in 2030 18% van de inwoners van Amsterdam-Zuid 65 jaar of ouder is. Dat blijkt uit onderzoek van de Gemeente Amsterdam. Daarom wil Burgers zich inzetten om deze ouderen te helpen. “Het zou mooi zijn als woningcorporaties de huidige woningen en nieuwbouwhuizen zo maken dat ouderen er langer in kun blijven wonen. Woningcorporaties zijn ook bezig met een plan genaamd ‘hoog naar laag’. Dat betekent dat ouderen opzoek kunnen naar een seniorvriendelijk huis in hun eigen buurt. En dat geldt dan ook voor mensen met een koopwoning, niet alleen voor huurders”, zei Burgers, vanachter zijn computerscherm. “En tot slot wil ik dat we met woningcorporaties samenwerken om ervoor te zorgen dat ouderen er niet op achteruit gaan na hun pensioen.”

De stadsdeelcommissie wil aan het dagelijks bestuur vragen of deze opties mogelijk zijn. Angelo Verhoeven, deelraad lid van D66, steunde Burgers. “Ik denk dat het goed is dat wij ons als stadsdeelcommissie inzetten voor ouderen. Andere commissies doen dat namelijk niet. En als wij het ook niet doen, wie dan wel”, aldus Verhoeven. Burgers voegde toe, “Ouderen hebben al moeite om kennissen en een vertrouwde buurt te behouden. Maar door corona hebben ze extra moeite om contact met mensen te houden. Ze hebben er belang bij om zo lang mogelijk in hun oude en vertrouwde buurt of huis te wonen”

Toch dacht niet iedereen hier hetzelfde over. “Volgens mij zijn er al vragen gesteld over deze kwestie namens de gemeenteraad. Ik weet daarom niet zeker of het nodig is om dit ook te doen”, zei Keren Hirsch, deelraad lid namens de PvdA. “Als anderen denken dat het echt nodig is, kan het wel. Vragen stellen kan nooit kwaad.” Arend van Vuuren, deelraad lid namens GroenLinks, was het hiermee eens. “Om eerlijk te zijn zie de noodzaak er niet zo van in, maar wat mij betreft mag je best vragen stellen aan het dagelijks bestuur”, aldus Van Vuren. “Als de vragen al gesteld zijn, lijkt dat mij alleen wel vrij nutteloos. En is het wel echt een probleem wat nu speelt?”

Volgens Burgers is er wel degelijk noodzaak. “De dingen die ik noemde, daar is nooit een vraag over gesteld. Ik denk dat er een misverstand is bij Arend en Keren”, zei Burgers. “Ik zou heel erg teleurgesteld zijn als dit langs ons voorbij laten gaan.”

Burgers en Verhoeven besloten daarom om te vragen aan het dagelijks bestuur wat de mogelijkheden zijn. Ondanks dat er ook tegenstand was. “We hebben geen meerderheid nodig om vragen te stellen, dus ik denk dat het handig is om het gewoon te doen”, sloot Verhoeven af.

Over de auteur

1 reactie

  1. Avatar

    Good to know! Mooi artikel Boris!

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *