De derde editie van West Begroot is begonnen

De derde editie van West Begroot is begonnen

AMSTERDAM – “De inzendingen van West Begroot zijn gister online gezet, er kan nu gestemd worden.” Dit meldde Caroline de Heer van het Dagelijks Bestuur in de stadsdeel commissievergadering van afgelopen dinsdag. “Er zijn dit jaar 59 aanmeldingen en we hebben een budget van €300.000,-. Laten we dit allemaal promoten, zodat we zo veel mogelijk kunnen uitvoeren.”

 Alle inwoners van West krijgen volgens de Heer deze week een brief binnen met meer informatie over de gemeentelijke actie en een persoonlijke code die ze moeten gebruiken bij het online stemmen. Afgelopen zomer zijn er 117 plannen ingeleverd, 96 hebben 50 likes of meer gekregen waardoor ze onder de loep genomen konden worden. Na onderzoek van het stadsdeel bleven er 59 plannen over die nu in de running zijn voor een wellichte uitvoering.

De plannen op de website van West Begroot lopen erg uiteen. De thema’s waar ze aan moesten voldoen zijn: Groen & Duurzaam, Minder Arm & Eenzaam en Kunst & Cultuur. Zo is er een plan om in het hele stadsdeel tegels eruit te halen en groen erin te stoppen. Je kunt ook stemmen op theaterworkshops voor jongeren of op projecten om eenzaamheid tegen te gaan.

Ebel Elzes en Joost Boeke hebben een van deze plannen ingediend. Zij hebben als visie om een locatie te openen waar iedereen zich creatief kan uiten.  “Met €24.900,- willen wij een tweedaags evenement organiseren met een zoektocht naar een vaste locatie. Dan kunnen wij bewoners in West een plek geven waar ze op hun toekomst kunnen broeden.” Ebel vertelt vol enthousiasme over zijn plan en hoopt dat hij het samen met Joost zo snel mogelijk kan uitvoeren.

Ook Barbara Klein Bramel, Aristide Weitenberg en Myrthe de Laat hebben zich met hun plan opgegeven. Project Wurm zal als alle plannen lukken een zelfvoorzienend gebouwtje worden waar men heen kan om kennis over duurzaamheid te vergaren. “Wij willen met simpelen en makkelijke ideeën en oplossingen laten zien hoe je thuis duurzaam kan zijn. Mensen willen vaak wel de stap zetten maar weten niet zo goed hoe. Bij Project Wurm kunnen ze door middel van workshops en activiteiten een idee krijgen over hoe ze het thuis aan kunnen pakken,” aldus Klein Bramel. De €50.000 die ze hebben aangevraagd zal vooral worden gebruikt voor het opknappen van het gebouwtje waar ze hun oog op hebben. De plek zal volgens Klein Bramel water opvangen via het dak en energie krijgen van zonnepanelen.

West Begroot had in 2019 haar eerste editie. Er zijn toen 14.730 stemmen binnen gekomen. Hierna zijn er 13 project succesvol uitgevoerd. Een van die projecten was Kas Keerweer. De oude druif kas die sinds 2015 door buurbewoners wordt beheerd heeft met 7154 stemmen €25.000,- gekregen. Dit is besteed aan het opknappen van de kas en het ontwikkelen van workshops.

Stemmen op de plannen van 2021 kan met de code van de ontvangen brief op de website. Je kan je stemmen indienen vanaf 12 jaar, de stembus is open tot 14 december. Op 17 december worden de gekozen plannen van 2021 door het dagelijks bestuur van West bekend gemaakt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *