‘Nodig die kinderen niet uit, want die eten zo raar’

‘Nodig die kinderen niet uit, want die eten zo raar’

Foto: Spirited Away

AMSTERDAM – In het Rustieke Felix Merites zitten de gasten en de presentatoren klaar om de kijkers die via de laptop meekijken, te informeren over onze eetcultuur en het eten van vlees. 

Met de hoofdvraag ‘waarom zit vlees zo diepgeworteld in ons eetcultuur’ trapt de online talkshow van 18 november af. Presentatoren Lotte Sluiter en Melissa Korn verwelkomen de gasten en vertellen vervolgens over hun eigen mening over vlees eten. “Een uitdaging is het om vleesgerechten van bijvoorbeeld mijn moeder te weigeren”, vertelt Korn. De gemiddelde Nederlander eet ruim 77 kilo vlees per jaar meldt WUR en het aantal mensen dat iedere dag veganistisch eet is 1.5 procent.  Melissa Korn bestudeert de identiteit achter gerechten samen met Lotte Sluiter en vroegen zich af waarom mensen zo van vlees houden als plantaardig eten gezonder is. Met dit idee hebben ze een online talkshow gecreëerd om meer mensen kennis te laten maken met verschillende eetculturen vertelt Korn.

Sluiter licht in dat kijkers in de reacties hebben geplaatst wat hun mening over vlees is en waarom zij verbonden zijn aan het vlees eten. Een van de kijkers deelt dat Pasta bolognese het enige is wat haar vader kan maken en ze daarom vlees blijft eten. Na meerdere berichten voor te lezen wordt de eerste gast geïntroduceerd  die ons zal vertellen hoe het is om volledig plantaardig te eten. Sharon de Miranda van het programma Binnenstebuiten dat kijkers dagelijks meeneemt in het duurzame leven vertelt waarom zij heeft besloten volledig plantaardig te eten. Plantaardig eten zat altijd in haar hoofd, maar door een uitdaging heeft ze in een korte periode geen vlees gegeten. Ze heeft door meerdere video’s gezien hoe het vlees geproduceerd wordt, waardoor ze daarna heeft besloten vega te worden. “Ik had er wel een oordeel over, maar wist eigenlijk niet wat het inhield.” Hoe gaat uw familie hier mee om wordt er gevraagd, waarop ze antwoordt dat haar gezin hierin meestemde. “Nadat mijn dochter en ik van de kinderboerderij naar huis gingen en ik kip had klaargemaakt wilde ze het helemaal niet eten”, vertelt Miranda met een lach.

Organisatie Wakker Dier heeft bekend gemaakt dat Nederlanders ruim 50 procent meer vlees eten dan het Voedingscentrum aanraadt. In de afgelopen 65 jaar is vlees voor iedereen toegankelijker en betaalbaar geworden. “Ik merk dat mensen mij minder snel uitnodigen als zij erachter komen dat ik plantaardig eet”, deelt Miranda waardoor de presentatoren moeten lachen. “Zelfs met de kinderen kreeg ik er mee te maken. Er werd toen gezegd: nodig die kinderen niet uit, want die eten zo raar.” Miranda legt dit uit door te vertellen dat veel mensen dit vervelend gedrag vinden en daarom een openhartig gesprek heeft gehad met haar kinderen. Miranda neemt een slok van haar water en eindigt haar verhaal. Met veel energie staat de volgende gast op.

Lenno Munnikes neemt vervolgens de kijkers mee in een geschiedenisles over vlees en waarom vlees eten zo een gewoonte is geworden. Munnikes begint een uitgebreid verhaal te vertellen over hoe de Nederlander van vlees is, gaan houden. Achter hem staat een scherm waar verschillende foto’s uit de geschiedenis voorbijkomen.“Vlees eten was eigenlijk in de middeleeuwen voor de elite en een teken van rijkdom. Door de groei van economie konden gezinnen meer vlees eten en is het langzamerhand normaal geworden”, legt Munnikes uit terwijl hij naar het scherm wijst. De presentatoren en gasten luisteren aandachtig naar zijn verhaal, terwijl hij de kijkers steeds meer terug in de tijd neemt. Hij legt in een korte tijd verschillende factoren uit waarom vlees zo normaal is geworden voor de Nederlander.

Met een bedankje eindigt hij zijn verhaal en wordt er nog even voor hem geklapt. Vervolgens krijgt cultureel antropoloog Meredith Overman het woord. Door middel van een onderzoek gaat zij op zoek naar goede interventies voor een gezonde levensstijl.  Met handen in elkaar en een glimlach begroet ze de kijkers. Er worden verschillende gerechten vertoont die gemaakt zijn door deelnemers van het onderzoek. “Deelnemers kregen van mij de opdracht foto’s te maken van alles wat te maken had met voedsel. Het viel op dat simpele gerechten interessante verhalen hadden. Deze methode prikkelt deelnemers ook.”

De talkshow is bijna teneinde en de gasten worden bedankt voor hun komst. “Zijn er nog eetrituelen waarvan jullie denken dat verandering in moet komen”,wordt er nog aan de gasten gevraagd. De drie gasten hebben gelijksoortige antwoorden namelijk: heel veel eetgewoontes. Een gewoonte loslaten gaat ook niet makkelijk. Zal de mens volledig stoppen met vlees eten? Het antwoord hierop is nog onzeker. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *