‘In transitie gaan opent de deur voor heel veel oordelen van anderen’

‘In transitie gaan opent de deur voor heel veel oordelen van anderen’

‘’De meeste mensen hebben vanaf het begin hun best gedaan met mijn nieuwe naam en de juiste voornaamwoorden. Voor de mensen die dat niet wilde proberen, had ik geen plek meer in mijn leven.’’ Jason Bhugwandass FtM (female to male)

Het is vandaag vrijdag 20 november 2020, transgender Remembrance Day. Deze dag is voor alle transgenderpersonen die dit jaar om het leven zijn gekomen door geweld. Dit jaar is een van jaren waarin de meeste slachtoffers zijn gevallen wereldwijd, namelijk 350. Er is vandaag ook een mars georganiseerd waarin je mee kan lopen om de slachtoffers te herdenken. In het teken van deze dag: vier jonge transpersonen met hun verhaal

Tammie Schoots, 25, MtF  (male to female)

‘’Ik ben al vroeg uit de kast gekomen, rond mijn twaalfde begon ik in meisjeskleren naar school te gaan. Toen ik eenmaal ‘passing’ (wanneer mensen op straat jou als het juiste gender zie red.) was, merkte ik dat het me heel erg benauwde om niet openlijk over mijn transitie te kunnen praten. Ik ben op mijn 25ste nog een keer uit de kast gekomen, maar dan om openlijk als transpersoon te leven. Wat mij verbaasde waren reacties van mensen. Iedereen deed alsof er niets aan de hand was. Ik ervaar allemaal problemen door mijn transidentiteit en het voelde alsof niemand dit wilde erkennen. Aan de andere kant merkte ik dat er juist mensen waren die wel contact met mij zochten. Heel veel mensen voelen zich eenzaam en hebben het gevoel anders te zijn. Door erover te praten kon juist een grote groep zich met mij identificeren.

Ik krijg minder met transfobie te maken. Dit komt doordat ik ‘passing’ ben. In het verleden had ik er meer mee te maken. Ik ben heel veel voor manwijf uitgemaakt op de middelbare school. Nu heb ik wel de angst afgewezen te worden door werkgevers, omdat ik openlijk trans ben. Ik word inmiddels niet meer constant op straat aangesproken. Maar ik ben een hele tijd bang geweest om kamers in te gaan omdat ik bang was dat mensen ‘het zien’. Ik heb het namelijk een keer meegemaakt dat een hele kamer naar me staarde toen ik nog niet ‘passing’ was. Dat was heel intimiderend.

Ik denk ook dat transfobie in Nederland onder de oppervlakte ligt. Er word gezegd dat mensen binnen de LHBTI+ blij moeten zijn dat ze in Nederland wonen. Daarmee wordt een gesprek doodgeslagen. Hierdoor merk ik dat transfobische structuren niet besproken worden. Zo weigert 87.5% van de mensen om met een transpersoon te daten, vaak omdat mensen zeggen dat transpersonen buiten hun eigen seksualiteit vallen. Vaak is dat terug te voeren op transfobie. Ze zien transgender vrouwen namelijk als mannen. Ook merk ik dat dat er een afstand ontstaat tussen mij en anderen zodra ik zeg dat ik transgender ben. Er lijkt een sociale hiërarchie te ontstaan. Als transgender activiste probeer ik om moeilijke gesprekken open te breken. Over seksualiteit en onderliggende transfobische structuren in de maatschappij.’’

Jason Bhugwandass, 23, FtM  (female to male)

‘’Ik kwam uit de kast toen ik 19 was, dat is inmiddels een aantal jaar geleden. Ik had op mijn 13e geconcludeerd dat ik trans was, maar had met mezelf afgesproken nooit uit de kast te komen. Voornamelijk omdat ik niet durfde, maar het leek me ook een leven met te veel obstakels. Op mijn 19e kon ik me niet meer aan mijn belofte houden. Ik voelde me gewoon echt niet meer gelukkig en dat gevoel werd steeds drukkender. Dus vrij impulsief hakte ik de knoop door en besloot dat ik door zou gaan als jongen. Ik heb toen in een week tijd overal waar ik actief was verteld dat ik trans ben. Mensen reageerden verschillend. Soms keurde mensen het af, vonden me verward, bleven stellig beweren dat ik geen jongen was en een aantal keer ben ik bedreigd. Maar verreweg de meeste mensen reageerden steunend. Ik werkte destijds in de supermarkt en kreeg meteen een nieuw naambordje. Op het speciaal onderwijs liepen wel meer transpersonen rond, dus was het voor die mensen niet heel schokkend.

De meeste mensen hebben vanaf het begin hun best gedaan met mijn nieuwe naam en de juiste voornaamwoorden. Voor de mensen die dat niet wilde proberen had ik geen plek meer in mijn leven. Nu heb ik gelukkig bijna niet meer te maken met transfobie. Vroeger wel. In transitie gaan opent de deur voor heel veel oordelen van anderen. Iedereen die op een ongepaste manier reageerde, heb ik uit mijn leven geweerd en daarna heb ik mensen om me heen verzameld die mij compleet steunden.

Voor mij is over straat lopen eigenlijk makkelijker geworden vooral ’s nachts. Als mannen over straat lopen is er gevoelsmatig minder gevaar dan als vrouwen over straat lopen. Mensen kunnen niet direct aan me zien dat ik trans ben. Ik ben me ervan bewust dat er transpersonen zijn waar dit anders voor is. Sommige krijgen regelmatig te maken met naroepen of geweld. Ik denk dat Nederland wel relatief tolerant is, maar we zijn er nog niet. Je moet als transpersoon echt geluk hebben met je omgeving. Het is niet vanzelfsprekend dat je gesteund wordt in je transitie. Ik schrik echt als ik naar ervaringen van andere transpersonen luister. Acceptatie binnen de eigen omgeving loopt vaak spaak, maar er is ook veel discriminatie op de werkvloer en geweld op straat. Er valt echt nog veel winst te behalen.

Felix de Vries (gefingeerde naam)  FtX  (female to non-binair)

‘’Ik ben in het voorjaar en de zomer van 2018 uit de kast gekomen bij mijn vrienden. Veel reageerden positief, maar sommige maakten er een punt van hoe ze me nu aan moesten spreken. Toen ik het in 2020 aan mijn familie vertelde, reageerde eigenlijk iedereen positief. Behalve één tante die heel erg tegen mijn ouders gezeikt heeft dat ze er niet in mee moesten gaan. Ik ben vorige week donderdag op mijn nieuwe opleiding uit de kast gekomen. Ik heb veel complimenten gekregen. Op school hebben ze nog wel moeite met hoe ze me aan moeten spreken. Ook mijn ouders hebben nog moeite met het feit dat ik niet meer met zij/haar wil worden aangesproken.

Door corona heeft het even geduurd voor ik uit de kast kon komen. Ik wilde namelijk in maart bij mijn psycholoog uit de kast komen. Het zou een gesprek worden samen met mijn moeder. Maar toen ging alles dicht. Toen heb ik enkele maanden moeten wachten. Ik heb gelukkig bijna geen ervaring met transfobie gehad, alleen iemand die weigerde me correct aan te spreken. En verder hoor ik wel eens uitspraken als ‘je zal altijd een meisje blijven’.

Ik ben op zich wel bang als ik over straat loop, maar veel mensen zien me als meisje en niet als non-binair waardoor ik amper lastig gevallen word. Als ik me meer androgeen zou kleden zou ik meer opmerkingen krijgen, daar ben ik wel bang voor. Ik denk dat Nederland best wel tolerant is, maar er is nog veel educatie nodig om het nog beter te maken.’’

Mees van Rijswijk, 21, FtM  (female to male)

‘’Op mijn 14e ben ik uit de kast gekomen als biseksueel en op mijn 18e als transgender. De eerste aan wie ik het verteld heb waren mijn vrienden. Bij hun heb ik ook wat namen uitgetest. Toen ik zeker wist welke naam ik wilde, ben ik bij mijn familie, in de kerk en op Facebook uit de kast gekomen. Ik heb een plaatje met mijn nieuwe naam op een starbucksbeker en een uitleg erbij gedeeld op Facebook. Ik heb geen negatieve reacties gehad. Vooral in de kerk was het bijzonder want iedereen ging klappen. Voor de rest heb ik niet heel veel met transfobie te maken gehad. Ik ben wel eens een wc uitgezet. Ook ben ik wel eens bang als ik over straat loop, vooral in grote steden. Of als ik een strakke broek aan heb, omdat ik dan minder goed ‘pass’.

Verder denk ik dat de meeste mensen wel tolerant zijn tegenover transgenderpersonen. Of het boeit ze niet zoveel. Daardoor lopen we nog wel achter met bijvoorbeeld gender neutrale toiletten, omdat de meeste mensen het nut er niet van inzien. De groep die Facebook vol spamt met haat als het over transpersonen gaat, is volgens mij best wel klein. Alleen doordat ze zo hard schreeuwen en de mensen die transpersonen steunen niet hard schreeuwen, lijkt het alsof de groep die haat zaait, groter is. Ik denk alleen wel dat veel mensen niet weten hoe ze met transpersonen om moeten gaan. Hierdoor krijg je heel vaak ongemakkelijke momenten, maar ik geloof niet dat dat door kwade wil komt.’’

*Felix de Vries is niet de echte naam van dit persoon. Die wil niet met diens echte naam genoemd worden. Naam is bekend bij de redactie.

Over de auteur

1 reactie

  1. Tariq Kasem

    Kleurrijke verhalen! fijne schrijf structuur, Samuel.

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *