‘Ik ben soms nog wel bang om me iets te vrouwelijk te gedragen op straat’

‘Ik ben soms nog wel bang om me iets te vrouwelijk te gedragen op straat’

Live gesprek over anti-homogeweld en discriminatie van LHBTI+ in Amsterdam

AMSTERDAM – De avond is jong. Aan tafel zitten vier personen OP anderhalve meter afstand. Op de tafel liggen twee regenboog vlaggen, drie a4 blaadjes en twee kopjes thee. “Als twee jongeren hand in hand lopen, dan ben ik blij. Soms ook een beetje jaloers, omdat ik het zelf niet durf”, wordt er door Heijn Rijkenberg geroepen, ambassadeur van COC Amsterdam.

Een live gesprek, waar iedereen toegang tot heeft. D66 organiseerde een YouTube-live event over anti-homogeweld en discriminatie van LHBTI+ personen in Amsterdam. Ze vinden het belangrijk dat iedereen veilig is en zich zo kan voelen. Op straat, in een café, op school en ook thuis. D66 laat weten dat dat voor LHBTI+ Amsterdammers een vergezicht is. De partij wil de veiligheid verbeteren en laten zien dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Om deze reden gaan ze in gesprek, samen met raadslid Jan-Bert Vroeg, Heijn Rijkenberg en Marijke van Der Meer van COC Amsterdam en de interviewer. In dit gesprek wordt er duidelijk gemaakt dat geweld niet oké is. Iedereen is gelijk en moet zo ook behandeld worden

Het COC Amsterdam, een belangenorganisatie voor LHGBT’ers, vreest veel meer anti-homogeweld dan officieel bekend is. Volgens hen komt 70% van de LHGBT’ers in aanraking met discriminerend geweld. Zowel fysiek als verbaal.

“We beginnen met het antihomo geweld dat onlangs heeft plaatsgevonden”, vertelt de interviewer. De gasten krijgen meteen een serieuzere blik. “Een homostel is belaagd op de straat in Amsterdam-oost”, voegt de interviewer er meteen aan toe. “Hoe reageren jullie hierop?”, vraagt hij. Raadslid Vroeg, reageert hier direct op. “Iedere keer als er zo’n incident naar buiten komt in de media, hebben we er vaak gesprekken over met de burgemeester, hoe erg dit wel niet is.” “Het zorgwekkende van deze incidenten is, dat het veel vaker gebeurt dan wij allemaal denken”,voegt Vroeg eraan toe. 

Het gesprek is inmiddels al vijftien minuten bezig. Nog een halfuur te gaan. Iedereen aan tafel zit rechtop, oren gespitst en luistert aandachtig mee. Er wordt niet alleen gesproken over incidenten die in het nieuws komen, ook persoonlijke verhalen worden op tafel gelegd. Zo vertelt Rijkenberg dat hij erg blij is als mensen de regenboog vlag thuis uithangen. “Zelf zou ik het niet doen. Ik vind het beangstigend dat mensen dan weten dat hier een homo woont”, voegt hij eraan toe. Raadslid Vroeg knikt en zegt: “Dat is heel erg, maar ik snap het wel. Als iedereen uit de straat het zou ophangen, zou dat anders geweest zijn.”

Er wordt tijdens het gesprek niet gediscussieerd. Er wordt alleen naar elkaar geluisterd. Naar elkaars persoonlijke ervaringen, meningen en naar die van anderen. Vroeg laat de personen aan tafel weten dat hij altijd schrikt als hij een gay stel hand in hand op straat ziet lopen. “Ik schrik dan omdat het gewoon niet als normaal wordt gezien.” Hij kijkt bedroefd naar de anderen aan tafel en zegt: “Het is heel gek, maar toch waar.”

Tijdens het live gesprek kunnen er door de kijkers vragen ingestuurd worden. Op de vraag: “Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het anti LHBTI+ geweld vermindert?” wordt er door het raadslid geantwoord met “Bij alle cruciale onderdelen van de samenleving moet er duidelijk gemaakt worden dat homo zijn normaal is. Zo ook is het belangrijk dat sportverenigingen laten merken dat ze achter de LHBTI+ gemeenschap staan.”

De avond gaat snel. Ze zijn nog niet helemaal uitgesproken, maar moeten toch stoppen. De discussie wordt door de deelnemers als prettig ervaren, maar goed is het nog niet. “Het is pas goed als de buurt veilig is, als je je veilig kan voelen en de mensen om je heen voor je opstaan. Het is pas goed als je veilig de regenboog vlag kan uithangen. Accepteer het geweld niet alsof het normaal is. Strijd. Anders gaan we deze strijd niet winnen.”

Over de auteur

Renée Burger

Hi! Veel leesplezier allemaal.

1 reactie

  1. Merolyn de la Cruz Sosa

    Goed verslag Renée!!

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *