‘Als we niet mobiel zijn, zijn we dood’

‘Als we niet mobiel zijn, zijn we dood’

foto: Sophie Rutenfrans

AMSTERDAM – Moro spreekt vanuit een cel in Libië, tijdens het reizen is hij opgepakt. Hij zit nu al acht maanden vast. Hij komt uit Gambia. Op zijn telefoon laat hij een filmpje zien van een migrant die in elkaar geslagen wordt. Moro laat zijn gebroken hand zien. Zijn pink staat scheef. “Ik deed niks fout, ik zocht iets dat mij en mijn familie gelukkig kon maken.”

Vanavond gaat het in een open debat over migratie in De Balie in Amsterdam. Na het filmpje van Moro schuift Otieno Ong’ayo, politicoloog, aan. Zara Toksöz leidt de avond en vraagt hem wat de grootste mythe is van mensen die migreren uit Afrika.”Dit is een interessant onderwerp het is ook erg emotioneel en gevoelig. Voor mij is het belangrijk om me met de volgende hoofdvragen bezig te houden: wat maakt het zo gevoelig? Waarom zijn mensen hier emotioneel over?’’ Hij geeft aan dat het raar is dat zij aan een tafel in Amsterdam bespreken wat er in Afrika gebeurt. Afrika is een heel continent.

Voor hem zijn deze vragen heel belangrijk. Hoe kijken mensen tegen migratie aan? ‘’Migratie of het mobiel zijn van mensen is niet nieuw, het is de essentie van het bestaan dat mensen mobiel zijn. Als we niet mobiel zijn, zijn we dood’’, geeft Ong’ayo aan. Hij vraagt zich hardop af onder wat voor omstandigheden mensen reizen en met wat voor reden. Hij geeft zelf antwoord op die vragen, omdat het in ons zit. Volgens hem zou dit antwoord voor alle volken genoeg moeten zijn of je nou uit Europa of uit Afrika komt. ‘’Zien we migratie dan nog niet als normaal?’’, vraagt Toksöz zich af. Ong’ayo vindt dat een goede vraag en heeft het duidelijk moeilijk om de vraag te beantwoorden. Uiteindelijk geeft hij aan dat hij de vragen die hij eerder stelde, stelde om mensen met een andere blik naar dingen te laten kijken. 

In 2019 kwamen er 5,4 duizend mensen uit Afrika naar Nederland blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is meer dan 5,3 duizend in 2018. toch stijgt het aantal minder snel dan verwacht. Het Amerikaanse onderzoeksbureau PEW research geeft in een onderzoek aan dat in 2016 196.000 mensen uit Afrika asiel hebben aangevraagd in Europa.

Ong’ayo vertelt dat na de Tweede Wereldoorlog Europeanen Europa verlieten omdat het niet oké was in Europa. Dit gaat om menselijke behoeftes.  Hij gebaart met zijn handen om zijn verhaal kracht bij te zetten. Vaak reizen mensen voor geld. We hebben geen problemen met reizen als mensen het voor geld doen geeft Ong’ayo aan. We hebben er geen problemen mee als onze fabrieken in andere landen staan. ‘’Het eten dat we eten de kleren die we dragen het komt allemaal ergens anders vandaan. Daar hebben we geen problemen mee.’’ Zijn stem word dieper wanneer hij zegt dat we er alleen problemen mee hebben als ménsen reizen. Dat het dan pas emotioneel wordt. Hij fluistert bijna wanneer hij zich afvraagt waarom het reizen van een mens als problematisch gezien wordt. Omdat alles zo met elkaar in verbinding staat moeten we opnieuw bedenken hoe we naar deze dingen gaan kijken.

Arnold Karskens laat in een opiniestuk in Trouw weten dat Australië geen last heeft van bootvluchtelingen omdat iedereen die illegaal het land binnenkomt sowieso geen verblijfsvergunning krijgt. ”Een strenge maatregel, maar op de stranden van Australië spoelen nauwelijks doden aan.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *