De december rubriek: ‘Dan vieren we het allemaal gewoon in één keer, dan hebben we niet zo’n gedoe’

De december rubriek: ‘Dan vieren we het allemaal gewoon in één keer, dan hebben we niet zo’n gedoe’

AMSTERDAM – De lampjes hangen weer in de winkelstraten, de kerstbomen vliegen over de toonbank en Mariah Carey klinkt weer door de speakers. Het einde van 2020 komt in zicht. Wij bij Amstelradar-West schrijven de komende weken over mensen van verschillende achtergronden uit Amsterdam-West. Wat doen zij rond deze tijd? Wat zijn hun tradities en gewoontes en nog belangrijker, wat is hun verhaal? Elke week een korte rubriek met bijzondere personen en hun positieve blik op de toekomst. Met deze week: Anna Jonkers (20).

“Ik ben atheïst dus ik zie feestdagen als een manier om samen te komen met mensen en niet zo zeer om een bepaald geloof te vieren. Mijn oma, die in Limburg woont, gelooft wel in God dus dan gaan we op kerstavond even naar de kerk toe. Dat is ook best leuk, maar dan alleen vanwege het samenkomen met andere mensen en dat je iedereen een fijne Kerst wenst. Met Sinterklaas is er niet echt een geloof aan verbonden, nou ja, voor kleine kinderen, en met het nieuwe jaar ook niet. We hebben eigenlijk alles overgenomen, gewoon om de traditie dat je iedereen weer ziet.

Normaal gesproken zou ik rond deze tijd waarschijnlijk druk bezig zijn met cadeautjes bijeenrapen in de winkels, nu gaat dat allemaal online. Met familie vier ik altijd Sinterklaas met surprises en dan met Kerst zouden we normaal gesproken met de hele familie eten. Eerste kerstdag het gezin aan mijn vaders kant en tweede kerstdag met mijn moeders kant. Maar dit jaar, omdat je maar een aantal mensen mag uitnodigen, doen we het alleen met mijn oma (vaders kant). Dus ja dat is wel iets anders dan normaal gesproken.

Met vrienden ga ik het wel gewoon fysiek vieren maar dan op anderhalve meter afstand van elkaar. Normaal zouden we ook daarvoor een beetje hebben afgesproken en geheimzinnig hebben gedaan over wat we allemaal zouden kopen, om elkaar vervolgens tegen te komen in dezelfde winkel. Je krijgt nu niet veel meer mee van andere mensen dus het is echt op de dag zelf dat je elkaar weer ziet. Het is dan ook al een tijdje geleden dat we echt samen waren.

Met hen vier ik Sinterkerst & Nieuw, dat houdt in: we vieren eigenlijk alles een beetje tegelijkertijd. Dus al die feestdagen met cadeautjes zoals Sinterklaas en Kerst die je normaal apart met familie viert doen wij dan ook. Maar dan vieren we het allemaal gewoon in een keer, dan hebben we niet zo’n gedoe. Gewoon met kleine cadeautjes en een dobbelspel, en dan voor iedereen ook persoonlijke cadeautjes.

Ik heb het jaar veel thuis gezeten en heb weinig sociale contacten gehad. In het begin kon je nog wel op anderhalve meter buiten afspreken omdat het wat mooier weer was. Nu is het weer slecht, het is koud, en als mensen dan liever niet binnen willen afspreken dan houdt het afspreken een beetje op. Klasgenoten zag ik al helemaal niet meer en verjaardagen werden of buiten of niet gevierd. Je hebt alleen je gezin en op een gegeven moment word je daar ook wel een beetje beu van.

Ik kan dus niet wachten tot het nieuwe jaar, een beter nieuw jaar, waar je weer gewoon samen kunt zijn. Maar laten we niet te hard hopen want dat deden we bij 2020 ook, en we weten allemaal hoe dat is uitgepakt.”

Over de auteur

Tessa van der Meij

Eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *