Hout van je stad

Hout van je stad

AMSTERDAM – Tom Marcelis van het bedrijf Stadsplank vindt het versnipperen en afvoeren van oude bomen niet alleen verspilling van goed hout, maar ook een verlies van een herinnering en een verhaal. Vanuit deze gedachte ontstond drie jaar geleden de Stadsplank: Snijplanken gemaakt van gekapte bomen uit de stad. 

In elke Stadsplank is de exacte herkomst en soortnaam gegraveerd als herinnering aan de boom die deze Stadsplank ooit was. Via een QR code op de achterzijde van de plank en een bijgevoegde papieren ID vind je informatie over de boomsoort en zie je op Google Maps de exacte locatie van de boom die dit plankje ooit was.  Marcelis: “Hoe mooi is het dat een stuk historisch hout uit je eigen stad een bestemming krijgt in jouw keuken?” 

De verwerking gebeurd ter plaatse. In de werkplaats in Amsterdam werkt David Fischer aan het ontwerp en de productie van de snijplanken en andere producten. Hierbij worden ze ondersteund door sociaal werkbedrijf Pantar, die werk biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Doordat de producten lokaal worden gemaakt hoeven bomen maar een klein stukje te worden vervoerd naar de werkplaats. Het concept is simpel. Lokale ondernemers profiteren van de verkoop. Een plek waar de Stadsplanken worden verkocht is het Stedelijk Museum.“We verkopen de planken met plezier en veel klanten vinden het ook een leuk product. Wat ons met name aantrekt is het feit dat de planken lokaal geproduceerd zijn, tot het groeien van de boom aan toe. Dit maakt het naar mijn inziens aantrekkelijk voor een souvenir van Amsterdam zonder dat het gelijk en tacky grachtenhuisje of amsterdammertje wordt”, aldus Dennis Zwier, werknemer van het Stedelijk Museum. Daarnaast legt het product maar een kleine afstand af naar de kopers: mensen die houden van hun stad, met een liefde voor kwaliteit en design.

Ruud Jacobs is zo’n iemand met liefde voor kwaliteit en design. Hij woont op Java-Eiland en heeft onlangs een Stadsplank aangeschaft afkomstig van een boom uit zijn buurt. “Ik ben enorm tevreden over mijn snijplank. Met name de vormgeving spreekt mij aan. Geen tierlantijnen, gewoon een simpele rechthoekige plank, meer heb je niet nodig. Daarnaast geeft het mij een goed gevoel dat je een Amsterdams gevelde boom kunt hergebruiken in je eigen keuken.”

Het aantal gerooide bomen waarvan de herkomst bekend is, is gelimiteerd en niet al het hout dat wordt aangeboden is altijd geschikt om te worden bewerkt tot een nieuw product. Hierdoor kan er telkens maar een beperkte serie aan snijplanken per keer worden geproduceerd. 

Het merendeel van al het stadshout verdwijnt nu vaak nog uit de stad, via de handel als grondstof voor pallets, spaanplaat of houtsnippers voor de biomassa. Stadsplank is van mening dat dit hout geschikt is voor een tweede leven in de ´circulaire stad´. Steeds meer makers en ondernemers staan dan ook achter het circulaire concept van Hout van je Stad.  Daardoor wordt het principe ´Lokaal geveld – Lokaal verwerkt – Lokaal verkocht’ nu ook op bomen toegepast in plaatsen als Rotterdam, Lelystad en Almere. “Ik wil met de Stadsplank de bewoners een tastbare herinnering teruggeven, iets dat de historie en herinnering blijft vertellen. Dat deze in de vorm van een snijplank een tweede leven krijgt, is eigenlijk secundair, het verhaal erachter geeft het een bijzondere waarde”, aldus Tom Marcelis. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *