21 inspirerende Amsterdammers om te volgen in 2021

21 inspirerende Amsterdammers om te volgen in 2021

Foto: Ambrien Moeniralam door Seshiekela Moerlie

AMSTERDAM – Er kan veel gezegd worden over 2020, maar in verband met de pandemie was het voor velen bij uitstek niet het meest positieve jaar van allen. Máár: daar blijven we natuurlijk niet in hangen, want een nieuw jaar betekent nieuwe kansen. Daarom: 21 inspirerende Amsterdammers om te volgen in 2021, zodat we er samen wat moois van maken.

1. Ambrien Moeniralam richtte op 14-jarige leeftijd het Instagram-account ‘Cat Calls of Amsterdam’ op. Door middel van het krijten van de kreten die mensen op straat naar hun hoofd geslingerd krijgen, vraagt ze aandacht voor straatintimidatie en hoopt ze de stad een stukje veiliger te maken voor iedereen.

2. Imane Valk is de oprichter van Jong Plein ‘40 – ’45, een initiatief dat zich focust op kinderen tussen de 8 en 14 jaar oud, die zich graag in willen zetten voor een fijnere wijk.

3. Kevin Groen is een spoken word artiest die onder andere schrijft over zijn eigen ervaringen met racisme jegens Oost-Aziatische Nederlanders. Zo sprak hij eerder tijdens evenementen in de Tolhuistuin en Pakhuis de Zwijger.

4. Cathelijne Blok is de oprichter van The TittyMag, een feministisch kunstplatform dat vrouwelijke kunstenaars in de schijnwerpers zet en jonge creatievelingen de ruimte biedt om zichzelf te kunnen ontplooien.

5. Daryll Ricardo Landbrug is mensenrechtenactivist en kandidaat-Kamerlid voor BIJ1. Op Facebook deelt hij regelmatig uitgebreide pleidooien voor een gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving.

6. Sioejeng Tsao is een illustrator en activist, die door middel van haar kunstwerken en Instagram-account aandacht vraagt voor thema’s zoals antiracisme, feminisme en inclusiviteit.

7. Tatjana Almuli is journalist en schrijver van het boek ‘Knap voor een dik meisje’. Via haar werk probeert ze het taboe rondom dik zijn te doorbreken en de vooroordelen de wereld uit te helpen.

8. Chanel Lodik, ook bekend als @marketingvrouw op Instagram, schrijft dagelijks over thema’s zoals antiracisme, ondernemerschap en autisme.

9. Gerda Koojiman doet elke zaterdagochtend boodschappen voor haar medebuurtbewoners. Wekelijks vult ze het voorraadkastje in haar tuin aan, om armoede in haar wijk in Amsterdam-Noord tegen te gaan.

10. Gershwin Bonevacia is in maart 2019 benoemd tot Amsterdamse stadsdichter. Met zijn woorden weet hij belangrijke onderwerpen over onze stad op een luchtige en kunstzinnige manier te belichten.

11. Nanoah Struik is een non-binaire genderactivist die via Instagram aandacht vraagt voor het feit dat er volgens hen meer genderidentiteiten zijn dan alleen man of vrouw.

12. Bete van Meeuwen is een fotograaf die allerlei onderwerpen bespreekt waar volgens haar nog taboes op liggen. Van (anti)racisme tot feminisme en lhbtq+-rechten.

13. Asma el Ghalbzouri is journalist en cultuur, muziek en human interest editor. Ze gaat in haar werk op zoek naar de verschillen en overeenkomsten tussen de westerse en Noord-Afrikaanse cultuur.

14. Nadia Kaddani is student aan de Hogeschool van Amsterdam en actief lid van SeSi (Student Engagement en Social Impact) Community Center, een organisatie binnen de HvA die zich inzet voor het bevorderen van inclusie.

15. Dominic is slechts negen jaar oud, komt uit Nieuw-West en zal komend jaar de taak van kinderburgemeester op zich nemen. Samen met de kinderraad gaat hij ervoor zorgen dat de stemmen van de Amsterdamse kinderen gehoord worden binnen de politiek.

16. Gökhan Aksoy is oprichter van het Huis der Letteren, een literaire stichting in Nieuw-West, die als doel heeft het schrijven, promoten en voordragen van gedichten en verhalen te stimuleren.

17. Marian Duff is oprichter van OSCAM (Open Space Contemporary Art Museum), een verbindende plek voor kunst, mode, design, vakmanschap en ontwikkeling in de Bijlmer.

18. Eefke van Nuenen is directeur van Mensen Maken Amsterdam, een overkoepelende stichting van buurtfondsen voor en door verschillende buurten in de stad. Samen zetten ze zich in voor initiatieven die een bijdrage leveren aan een fijnere buurt.

19. Said Bensellam is getogen in Bos en Lommer en zet zich al jaren in om de problemen in de wijk, met name met betrekking tot de (Marokkaanse) jeugd, op te lossen.

20. Tammie Schoots is transgenderactiviste. Via Twitter, interviews en gastcolumns spreekt ze zich uit over de dingen waar zij als trans vrouw tegenaan loopt.

21. Hilmano van Velzen, ook bekend als de dakloze dichter (die inmiddels een woning heeft in de Jordaan), draagt zelfgeschreven gedichten voor aan voorbijgangers om zo zijn geld te verdienen en contact te leggen met anderen.

Over de auteur

6 Comments

 1. Samuel Groenewoud

  Hele gave lijst Shiek! Leuk om over al deze mensen te lezen!

  Antwoord
 2. Faya Beeldstroo

  Heb wat mensen opgezocht en ben ze gaan volgen! Ben gelijk geïnspireerd geraakt door bepaalde mensen!

  Antwoord
 3. Jasmijn Beekers

  Leuke lijst! Ik zie dat ik er niet tussen sta, is daar een reden voor?

  Antwoord
  • Seshiekela Moerlie

   Daarvoor zal je nog iets harder je best moeten doen, Jasmijn!
   Wie weet is het volgend jaar jouw tijd om te shinen.

   Antwoord
   • Jasmijn Beekers

    Kan ik mee leven. 2021 wordt sowieso beter. Of ik nu ga shinen of niet.

    Antwoord
 4. Rosie Wilhelm

  Leuk bedacht!! Paar mensen opzocht en ga zelfs iemand interviewen uit de lijst!

  Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *