‘2021 wordt een waanzinnig jaar voor zuidoost’

‘2021 wordt een waanzinnig jaar voor zuidoost’

Livecast Pakhuis de Zwijger: zuidoost groeit

AMSTERDAM – Zo’n 40.000 woningen worden in de komende 15 tot 20 jaar bijgebouwd in Amsterdam-zuidoost. De bewoners van zuidoost krijgen voor 25% van deze woningen voorrang bij het inschrijven. Dat meldt Dirk de Jager, lid van het dagelijks bestuur van zuidoost.

Vanaf de Amsterdam Arena tot aan de Ikea loopt de Hondsrugweg. Naast de weg ligt op dit moment nog een saai kantorengebied, maar als het aan de stichting Hondsrugpark ligt, staat daar aan het eind van 2022 een bruisende nieuwe woonwijk. Deze woonwijk zal deel uitmaken van het grootschalige project Amstel 3.

Hondsrugpark zal voor 35% uit sociale huurwoningen bestaan, voor 35% uit midden huur en voor 35% uit duurdere huurwoningen. “Buiten de diversiteit aan woningen, komt er ook een groot aanbod aan horeca- voorzieningen, winkels en sport mogelijkheden. En dat allemaal langs een stadspark’’, vertelt Dewi, project manager van AMVEST en stichting Hondsrugpark. Hondsrugpark zal ervoor zorgen dat er zeker twee keer zoveel bewoners in zuidoost komen te wonen. “Het is vooral belangrijk dat dit nieuwe stukje volledig aansluit bij de rest van zuidoost.”

Dirk de Jager vertelt: “Wij zijn bezig met het bouwen van een site waarop de bewoners van zuidoost twee of drie maanden eerder informatie kunnen vinden over de woningen dan de rest van Amsterdam. Via deze zelfde site kunnen zij zich uiteindelijk ook weer inschrijven.”

Jochem Oostveen van de gemeente Amsterdam vertelt hierover: “Allereerst is het natuurlijk de bedoeling dat als straks de nieuwbouwwoningen in de verhuur gaan, er intensief wordt gecommuniceerd naar mensen in dit stadsdeel”. De site heeft volgens hem drie doelen: informeren over het aanbod, het aanbieden van hulp voor een goede inschrijving en uiteindelijk het inschrijven zelf. “Momenteel is de site alleen voor de nieuwbouwwoningen van het Hondsrugpark maar dat zal later uitgebreid worden met andere projecten van het stadsdeel’’, vertelt hij. De website zal in maart 2021 live gaan.

Over de andere projecten vertelt Dewi: “2021 wordt een waanzinnig jaar voor zuidoost. We starten met de bouw van 6 andere projecten, waaronder die van het Hondsrugpark. In 2022 zullen de eerste mensen van dat laatste project profiteren.’’

Wat de voorwaarden voor de huurwoningen zullen worden is volgens Dewi nog niet te zeggen. “We vragen meestal een minimum inkomen van 3,5 keer de huurprijs, maar dit kan ook weer sterk variëren aan de hand van de huurprijs.’’

Mehtap Karasu, projectmanager van 1Zuidoost werkt samen met haar team hard aan het verenigen van de verschillende stukken van zuidoost. “We willen de bestaande buurten en de buurten die nog gebouwd gaan worden, veel beter met elkaar kunnen verbinden. We vinden het belangrijk dat de nieuwbouwprojecten ook echt gaan voelen als een stukje zuidoost’’, vertelt ze. Voor haar projecten werkt ze veel samen met de bewoners. “Wij zijn nu opzoek naar het gezamenlijke verhaal van zuidoost, waarin het bestaande en de nieuwbouw bij elkaar komen. Wij willen dat iedereen hetzelfde beeld van zuidoost heeft en dat kan alleen door met bewoners te gaan praten’’, aldus Mehtap.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *