Dierenrechtenorganisaties en asielen waarschuwen: ‘Dieren zijn geen kerstcadeau’

Dierenrechtenorganisaties en asielen waarschuwen: ‘Dieren zijn geen kerstcadeau’

Foto: Unsplash / Duffy Brook

AMSTERDAM – Dierenrechtenorganisaties en asielen waarschuwen bij AmstelRadar: een dier is géén geschikt kerstcadeau. “Je kunt namelijk niet voor een ander bepalen of diegene voor een levend wezen kan zorgen”, aldus Carmen Silos, woordvoerder van de Dierenbescherming. “Je moet zelf bedenken of je er wel de nodige tijd, geld en energie in wil stoppen.”

Stichting Dier&Recht sluit zich hierbij aan. Volgens junior-campaigner Puck van der Wiel, vergeten mensen de verantwoordelijkheden die komen kijken bij het adopteren van een huisdier, wanneer ze een schattig stel oren of ogen zien. “Dieren zijn, naast het feit dat ze veel tijd en geld kosten, ontzettend leuk”, aldus Van der Wiel. “Het kunnen je beste vrienden worden. Dat was zeker dit jaar, waarin veel mensen eenzamer zijn geweest dan ooit tevoren, erg aanlokkelijk.”
Máár: hierdoor ontbreekt goede voorbereiding voorafgaand aan de adoptie helaas wel regelmatig. Uit onderzoek van Dibevo, de brancheorganisatie voor ondernemende huisdierenspecialisten, blijkt namelijk dat slechts een derde van de huishoudens die afgelopen jaar een huisdier aanschaften, zich van tevoren heeft geïnformeerd. In totaal kocht 6,4 procent van de Nederlandse huishoudens een nieuw dier. Dus ondanks dat Dier&Recht de aantrekkelijkheid begrijpt, blijven ze bij hun standpunt. “Geef geen dier als cadeau. Dit kan écht alleen wanneer de ontvanger er al van weet en goed voorbereid is.”

Ook de Poezenboot en Stichting Amsterdamse Zwerfkatten steken hier een stokje voor. “Wij worden de laatste dagen vaak gebeld met de vraag of we kittens hebben, omdat die natuurlijk onder de boom moeten”, vertelt Jans Stroeve, coördinator bij SAV. “Maar zo’n kerstcadeau wordt wel twintig jaar oud. En dat realiseren mensen zich vaak niet. Daarom zeggen wij altijd: we gaan eerst kijken wat de kat van jou vindt, in plaats van wat jij van de kat vindt. Een kat zoekt namelijk zijn eigen personeel uit.”
Judith Gobets, woordvoerder van de Poezenboot, is het hiermee eens. “We doen er niet aan mee. We zeggen altijd dat mensen zelf moeten komen kijken en voelen of ze een klik met een kat hebben.” In het verleden heeft ze namelijk weleens telefoontjes gehad van mensen die spijt hadden van hun aankoop. “Mensen belden ons met de mededeling: eigenlijk wilde ik geen kat. Als kitten was het wel leuk, maar nu hij groot is niet meer.”

Beeldvorming speelt hierin een grote rol, denkt stichting Dier&Recht. “Dit is bijvoorbeeld altijd te zien nadat er een nieuwe Disney-film met daarin een bepaald soort dier in de bioscoop is”, vertelt woordvoerder Puck van der Wiel. “Kinderen zijn dan helemaal weg van hun nieuwe idool en willen dolgraag precies ‘zo’n hond’. Zo waren dalmatiërs na de film 101 Dalmatiërs niet aan te slepen. Maar mensen waren zich niet bewust van wat deze dieren in het dagelijks leven nodig hadden; en zo belandden velen van hen later weer in het asiel.” Om dit te voorkomen, zouden dit soort beelden volgens Dier&Recht beter niet uitgezonden kunnen worden.

Wat volgens de Dierenbescherming een goede oplossing zou zijn voor dit probleem, is geld of een bon geven voor een asiel in de buurt. “Dan kan jouw vriend of vriendin zelf kijken of daar mogelijk een geschikt dier zit”, zegt woordvoerder Carmen Silos. “Of geef iemand een boek over katten en zet er dan in: mocht je een kat willen, dan ga ik met je mee om te betalen. Maar neem het dier niet zelf mee, want dat is een voorbode voor een hele hoop ellende. Het adopteren van een huisdier is hartstikke leuk en zeker niet onmogelijk, maar het moet wel een verantwoorde keuze zijn.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *