Zorgpersoneel denkt verschillend over naderende coronavaccinatie

Zorgpersoneel denkt verschillend over naderende coronavaccinatie

Amsterdam UMC, locatie Boelelaan. Foto door: Jasmijn Beekers

AMSTERDAM – Vandaag werd duidelijk dat aanstaande woensdag gestart zal worden met het inenten van ziekenhuispersoneel, maar lang niet alle zorgmedewerkers staan met hun neus dezelfde kant op als het gaat om het coronavaccin. Waar sommigen nog twijfelen of ze de inenting gaan nemen, zijn anderen vastberaden.

Kinderverpleegkundige Hannah Kurzer uit het OLVG, locatie Oost, vertrouwt de wetenschappers en vindt dan ook dat iedereen het vaccin gewoon moet nemen. ‘’Iedereen moet doen wat de mensen zeggen die er verstand van hebben’’, vertelt ze. Maar zeker niet al het zorgpersoneel heeft besloten het vaccin te nemen. Zo ook een Amsterdamse ambulanceverpleegkundige, die graag anoniem wil blijven. Hij ziet het vaccin als een griepprik. ‘’Ik heb liever dat mijn lichaam er zelf tegen vecht’’, vertelt hij. ‘’Ik overweeg het wel in de toekomst hoor, als het langer op de markt is. Dan is er meer duidelijk over de langetermijneffecten.’’

En dit is voor meer zorgpersoneel een grote zorg. Zo vertelt wijkverpleegkundige Mara Haak, werkzaam in regio Amsterdam, dat zij het nemen van het vaccin liever uitstelt. ‘’Het vaccin is heel snel gemaakt en ik twijfel of er genoeg bewijs is of het op de lange termijn veilig is’’, vertelt ze. Ondanks dat Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg heeft benadrukt dat de inentingen niet verplicht zijn, zijn er zorgmedewerkers die de druk om het vaccin te nemen, wel voelen. ‘’Indirect voel ik dat men van mij verwacht dat ik het vaccin ga nemen, omdat ik verpleegkundige ben’’, aldus Haak.

Ook spelen er twijfels bij werknemers van een covid-afdeling in het UMC, locatie VUMC, blijkt uit het verhaal van een anonieme bron. ”Een groot deel van mijn team is er nog niet over uit”, vertelt de verpleegkundige. Nicole de Haan van afdeling Communicatie van het VUMC heeft in reactie daarop laten weten niet in te kunnen gaan op een anonieme bron, maar erkent dat er onder zorgpersoneel twijfels zijn over het vaccineren. ”Het is niet aan ons om daar een mening over te hebben”, zegt ze. ”Het is belangrijk om oog en oor te houden voor deze twijfels. Wij proberen als afdeling Communicatie iedereen zo goed mogelijk te informeren. Medewerkers kunnen met hun vragen terecht bij zogeheten online vraag-maar-raaksessies. Ook kunnen ze met hun aarzelingen terecht bij leidinggevenden.”

Een werknemer van personeelszaken gezondheid van het OLVG, die niet met naam genoemd wil worden, vertelt dat ze momenteel volop in de voorbereidingen zijn. ”We verplichten niemand”, zegt ze. ”En niet iedereen komt morgen al meteen in aanmerking voor het vaccin. We zijn nu aan het kijken welke acute afdelingen de meeste prioriteit hebben.”

Mogelijk komen huisartsenpraktijken ook eerder in aanmerking voor het vaccin. Hierover is momenteel nog geen duidelijkheid. Doktersassistente Eva Endema werkt in een huisartsenpraktijk in Buitenveldert en vindt dat iedereen zich moet laten inenten. ‘’Hoe eerder we groepsimmuniteit bereikt hebben, hoe beter’’, aldus Endema. ‘’En daarbij brengen ze heus niet zomaar een vaccin op de markt. Ik zie geen gevaar, mensen geven hun kinderen ook alle geadviseerde vaccinaties, dus waarom zou je hierop niet kunnen vertrouwen?’’

Vandaag werd duidelijk dat aanstaande woensdag gestart zal worden met het inenten van ziekenhuispersoneel, nadat het Landelijk Netwerk Acute Zorg afgelopen zaterdag meldde dat zij op korte termijn met een plan van aanpak zouden komen voor het vaccineren van verpleegkundigen en artsen op de intensive care, spoedeisende hulp, COVID-afdelingen en ambulanceposten. In totaal gaat het om 30.000 duizend medewerkers.

Waar aanvankelijk alleen personeel van verpleeghuizen voorrang zouden krijgen, krijgen werknemers van de acute zorg nu dus ook prioriteit. Dit komt onder andere vanwege het hoge ziekteverzuim en de drukte van COVID-patiënten in de ziekenhuizen. Ondanks dat het vaccin geen volledige zekerheid biedt, wordt wel verwacht dat er veel minder medewerkers ziek worden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *