ELKE ACTEUR WIL EEN OSCAR WINNEN

ELKE ACTEUR WIL EEN OSCAR WINNEN

AMSTERDAM – Ruben van der Meer groeide op in de Zeeheldenbuurt. Er werd kattenkwaad uitgehaald. Voor zijn eerste baantje had hij een krantenwijk. Hij wilde altijd al een brommer en begon op zijn 13e met een krantenwijk waar hij ongeveer 47 gulden per week mee verdiende. Van der Meer wist altijd al zeker dat hij wilde acteren maar was toen nog te jong om aangenomen te worden op de toneelschool.

 

Op zijn 13e begon hij met het snatertheater. Hij repeteerde een half jaar lang, maakte een voorstelling en trad op. Hij keek op tegen Robert de Niro, Al Pacino, en James Dean. Na veel bibliotheek bezoekjes en theater optredens was Ruben op zijn 20e klaargestoomd om naar de HB Studio in New-York toe te reizen om Stanislavsky te leren. Kort daarna was zijn naam niet meer weg te denken uit de Nederlandse showbizz. “Acteren heeft mij veel bewustzijn bijgebracht”

Heb je het voor jouw gevoel gemaakt?

“Zo voelt het wel. Laten we eerlijk zijn, ik zat laatst in de talkshow Op 1 met vier VVD-vrouwen die niet eens hardop wilden zeggen dat ze minister-president willen worden.”

Wat dacht je toen?

“Ja, sorry maar elke acteur wil op een gegeven moment een Oscar winnen. Ik wil ook een Oscar winnen maar ik ben nog zo ver van mijn doel. Ik moet gewoon nog hard door blijven werken. Mijn leven is niet verpest als het niet lukt maar, hé, je wil toch het hoogst haalbare bereiken.”

Droom je ‘s nachts dat je die Oscar hebt?

“Heb je er over gedroomd? Tuurlijk! Ik weet al wat ik aan wil!”

Wat dan?

“Dit wil ik! Met mijn kale bolle.”

Hoe kom je aan dit boek?

“Van mijn broer gekregen. Mijn broer is fan van Elvis en ik van Michael Jackson. We geven elkaar dit soort cadeaus.”

Wanneer begon deze liefde?

“Toen ik heel jong was.”

Je staat nu op, waar ga je heen?

“Kom mee, deze foto laat ik altijd zien aan iedereen die hierlangs komt.”

Wil je het beschrijven?

“Kijk eens naar zijn ogen en waar hij op deze foto stond. Dát is wat je wil bereiken als je gaat acteren of wat je ook in je leven doet. Je wil dit moment zien te bereiken. Hij staat hier met zo een 80 duizend mensen. Bij aankomst wordt iedereen gek omdat hij iedereen meeneemt in zijn energie. Het is een soort gekte. Iedereen gaat erin mee en hij komt er weer uit. Als hij gaat dansen neemt hij je mee met als hoogtepunt die spin, die draai om zijn as, als een levende tornado om abrupt weer tot stilstand te komen nog in een mooie pose ook. Waarop iedereen gek wordt en wel moet juichen en gillen. Krankzinnig!”

Ervaar jij dat tijdens je optredens ook?

“Als we met de lama’s optraden zeiden we altijd: “Dit is wat we willen bereiken.”

Wat betekent “dit” voor jou?

“Het is alsof je bijna uit je zelf treedt. Jezelf in het moment verliest, het publiek daarin meeneemt en vervolgens eruit stapt. Dat is de opbouw die er elke show moet zijn en het liefst een paar keer wil ervaren.”

Pas je die opbouw ook in je leven toe?

“Ja. Natuurlijk. In het dagelijks leven doe ik dat ook. Het is een patroon die je herkent en beleeft.”

Wat is dat voor patroon?

“Het begint bij waar we zijn. Het hier en nu. Daarna gebeurt er iets waar we op moet reageren want we kunnen niet terug in de tijd, je moet vooruit en je moet je aanpassen. Dan komen de worstelingen. Die overwin je en dan voel je de euforie. Soms ontstaat er een ‘nieuwe normaal’ en de volgende dag is er weer iets anders aan de hand en begint alles weer opnieuw, het leven gaat verder. Zo gaan liedjes, toneelstukken, series, en films. Dat is de structuur.”

Waarom is dat zo?

“Omdat het leven zo is. Het is in feiten van het leven vernomen om het aan elkaar te laten zien.”

Wie bedoel je met ‘elkaar’?

“Mensen die niet zo bewust met hun leven bezig zijn.”

En de artiest?

“Die ziet dat patroon en geeft het zijn/haar eigen draai om die verhalen te vertellen op een herkenbaar en verfrissende wijze.”

Het lijkt wel een religie, vind je niet?

“Ja, dat is een beetje hetzelfde want geloof heeft dat patroon ook. Alle verschillende religies hebben dezelfde patroon en basis. De motor is dat je lief wil hebben en geliefd wil worden. Dit is hoe je het voor elkaar kunt krijgen. Als je herkent waar je bent dan geeft dat je houvast.”

En als je dat kwijt bent?

Soms kan een mens zich heel boos, wild of gierend gek voelen. Je bent dan in het uiterste van een bepaald gevoel. Daarom is het goed en van groot belang dat je weer teruggaat naar de kern. Dat is wat ik met ‘het midden’ bedoel. Daar heb je overzicht.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *