Terroristen

Terroristen

Amsterdam – Ik word wakker met de beelden van de ‘belagers’ van het Capitol nog in mijn hoofd. Want na even het nieuws gecheckt te hebben, kwam ik er achter dat het bestormers, aanhangers van Trump, betogers en demonstranten waren. Geen terroristen.

De zwaar bewapende groep Trump aanhangers waren betogers. De mannen en vrouwen, die niet zo lang geleden nog zo voor blue lifes waren, vochten zich nu langs de politie. Ik heb de vergelijkingen al voorbij zien komen maar ik herhaal er maar even één: als mensen van de Black Lives Matter beweging daar geweest waren, hadden er meer dan vier doden gevallen. Als je kijkt naar de vreedzame protesten van deze beweging en hoe die neergeslagen zijn, dan kun je het racisme niet ontkennen. Dat kon je al niet, maar Amerika laat nog een keer zien hoe mis het is in hun land.

‘’Gelukkig gebeurd dat hier niet.’’ Als je dat denkt, zit je zo ongelofelijk fout. Zijn we vergeten dat hier in Nederland Farmers Defence Force onder andere in Groningen de deur van het provinciehuis er uit reden. Hoe deze mensen Jesse Klaver en Rob Jette bedreigden. Jette tweemaal door ook nog eens langs zijn huis te gaan. Iets wat blijkbaar een nieuwe trend is: langs de huizen van politici gaan. Met het doel indruk te maken. Nog steeds worden zij gesteund door bepaalde partijen.

Of het moment tijdens de persconferentie van Mark Rutte in het torentje, Den Haag mag blij zijn dat er een gracht om dat gebouw ligt. Hier zie je ook gebeuren wat in Amerika gebeurd. Zei het op kleinere schaal. Trumps ‘fake news’, klinkt ook hier in Nederland. De NOS kan niet meer met haar logo rondrijden omdat ze anders met geweld te maken krijgen. Het nieuws wordt niet meer geloofd door extremisten van links en rechts. Ik snap dat het nieuws probeert er voor iedereen te zijn en dat is belangrijk want vrije pers is zo belangrijk in een democratie. Maar er voor iedereen zijn betekent nog steeds dat je de dingen moet benoemen zoals ze zijn. Dat betekent: de ‘betogers’ van het Capitol gister waren geen betogers het zijn terroristen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *