Niet normaal maken wat niet normaal is

Niet normaal maken wat niet normaal is

Amsterdam – Het conceptverkiezingsprogramma van de PVV gaat rond op Twitter. Het bevat eigenlijk niks verrassends. De gebruikelijke xenofoben en islamofobische dingen staan er in. ‘’Wat had je verwacht. Tuurlijk het is de PVV’’, en ‘’Geen aandacht aan besteden’’, waren mijn eerste gedachten. Tot ik een Tweet van iemand op Twitter las. ‘’De PVV is bedreven in het oprekken van wat we acceptabel vinden in het publiek debat. Dit door elke verkiezingen weer iets verder de grens op te rekken. Dit is de move van 2021, blijkbaar.’’ -@jensbosman2

Dit liet me wakker schrikken. De PVV heeft ons jaren in slaap gesust. Tuurlijk soms doet Wilders ongelofelijk provocerende uitspraken en is heel het land even gezamenlijk verontwaardigd. Maar over het algemeen begint de reactie steeds meer ‘’Oh het is de PVV, ja die zegt dit soort dingen’’, te worden. Mensen worden gevoelloos voor de haat die deze man uitspreekt.

Flyers met uitspraken als ‘’Mensen met een dubbele nationaliteit krijgen als het aan de PVV ligt geen stemrecht meer en mogen geen politieke functie meer uitoefenen’’, worden gewoon gedoogt. Zei het, dat er weer even een grote verontwaardiging is, maar als je naar de meest voorkomende reactie kijkt is dat toch: ‘’Je kent Wilders nu wel toch?’’ Ja dat klopt ik ken Wilders nu wel. Maar het is toch vreemd dat de meeste mensen die tegen racisme zijn het bij Wilders wel toelaten. Tuurlijk ze morren wel wat, maar daar stopt het.

Ook wordt opgemerkt dat de dingen die de PVV wil grondwet technisch helemaal niet kunnen (verassing). Inderdaad de dingen die PVV wil kunnen niet doorgevoerd worden. Maar het feit dat ze wel gezegd kunnen worden is zeer schrokkend. Waarom gedogen we dit soort uitspraken? Want gedogen is een eerste stap. Wie jarenlang dit soort dingen hoort gaat er vanzelf in geloven. Kijk maar naar Amerika. Daarom vind ik het belangrijk dat we ons tegen xenofoben en islamofobische uitspraken blijven uitspreken: niet normaal maken wat niet normaal is.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *