Liliane Ploumen is de nieuwe lijsttrekker van de PvdA

Liliane Ploumen is de nieuwe lijsttrekker van de PvdA

AMSTERDAM- Liliane Ploumen wordt de nieuwe lijsttrekker van de Tweede Kamerverkiezingen voor de Partij van de Arbeid. Dat werd vandaag rond het middaguur bekendgemaakt in onder andere de Meervaart in Nieuw-West. “Ik ben er klaar voor”, aldus Liliane Ploumen.

Oud-fractievoorzitter, Lodewijk Asscher stapte vorige week, na aanleiding van het toeslagenschandaal, op als lijstrekker van de PvdA.  De partij moest dus opzoek gaan naar de juiste opvolger.

In verschillende talkshows en kranten werd er kort na het vertrek van Lodewijk Asscher al druk gespeculeerd over wie zijn nieuwe opvolger zou gaan worden. Zo zou Frans Timmermans, Eurocommissaris en tevens de eerste vicevoorzitter van de Commissie-Von de Leyen genoemd zijn. Khadija Arib, voorzitter van de Tweede Kamer. Ahmed Aboutaleb de burgemeester van de gemeente Rotterdam en boven aan de lijst Liliane Ploumen, oud-minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Lilianne Ploumen wordt hiermee de eerste vrouwelijke lijsttrekker voor de PvdA. Het is voor het eerst dat het aantal vrouwen dat zich verkiesbaar stelt zo groot is. Ook D66, SP, 50Plus en de Partij voor de Dieren hebben een vrouwelijke lijsttrekker kandidaat voor de komende verkiezingen.

Tijdens de live uitzending van AT5 die in theater de Meervaart om 12:00 vandaag te zien was, was de boodschap van Lilianne Ploumen duidelijk: meer gelijke kansen voor iedereen. “Mijn ouders hebben mij altijd geleerd dat je niet meer, maar ook niet minder bent dan een ander”, aldus Ploumen. “Ik wil niet accepteren dat gewone dingen zoals liefdevolle zorg, een betaalbare woning, een fijne baan, onbereikbaar zijn voor zoveel mensen in Nederland en andere plekken op de wereld.”

Hiermee maakt Ploumen een bruggetje naar eerdere verdiensten. De succesvolle She Decides-campagne waarmee ze als minister zich verzette tegen de besluiten van de Amerikaanse president, Donald Trump. Hij zette een pennenstreep door de financiering van wereldwijde voorlichting over abortus, gezinsplanning en anticonceptie. Ploumen haalde bijna tweehonderd miljoen dollar op voor de stichting.

Volgens Ploumen is politiek dé manier om te veranderen wat niet deugd. Toch zullen we de komende maanden door COVID-19 onzeker blijven. De vaccinaties bieden hoop, maar veel ondernemers maken zich zorgen over de nog komende stille maanden. Mensen wiens contract in maart al is opgezegd, vrezen over het vinden van een nieuwe baan. Jongeren kunnen al maanden niet naar school en ook de kunst en cultuursector krijgt het zwaar te voortduren.

Toch wil Ploumen vooruitkijken naar de wereld hierna. “Laten we niet teruggaan naar het oude normaal, maar samen voor een beter normaal gaan zorgen”, zegt ze. Ze hoopt dat we in de toekomst meer met elkaar als samenleving zullen gaan samenwerken, meer waardering zullen tonen voor de mensen die bijzonder werk doen zoals leraren, kraamverzorgers, artsen, politie en doktersassistentes. De bijzondere beroepen die we normaal zijn gaan vinden. Met de woorden: “samen kunnen we de wereld aan” en een bos rode rozen die Liliane Ploumen van collega Kadija Arib overhandigd krijgt, sluit ze vandaag de live uitzending in de Meervaart in Amsterdam Nieuw-West af.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *