Outside the wire: een levendige film voor een saaie vrijdagavond

Outside the wire: een levendige film voor een saaie vrijdagavond

AMSTERDAM – De makers van de Netflix-hits ‘Extraction’ en ‘The Old Guard’ hebben een nieuw verhaal uitgebracht. ‘Outside the wire’ is net drie dagen uit, maar de sciencefiction actiefilm is inmiddels al nummer 2 in Nederland.

De film speelt zich af in 2036. Een Russische rebellengroep probeert de macht te grijpen tijdens een hevige Oekraïense burgeroorlog. Amerikaanse troepen hebben zich gevestigd in het Oosten om de vrede te bewaren. Dit doen ze met behulp van dappere soldaten die hun leven wagen én futuristische robotsoldaten.

Na een zware beslissing die twee medesoldaten fataal is geworden, moet de jonge dronepiloot Lt. Thomas ‘Harp’, gespeeld door Damson Idris (bekend van de misdaadserie ‘Snowfall’), gedwongen naar het front toe. Voor het eerst in zijn leven staat hij niet achter de knoppen, maar moet hij het slagveld in. Eenmaal in Oekraïne wordt hij begeleid door de beruchte kapitein Leo, gespeeld door Anthony Mackie (Falcon in de welbekende Marvelfilms).

Enkele minuten na de ontmoeting wordt het al duidelijk dat Leo anders is dan de andere kapiteins. Hij is namelijk een zeer geavanceerde en experimentele Android-supersoldaat met het uiterlijk van een normale man.

Leo en Harp krijgen de missie om de terrorist Victor Koval op te sporen, voordat hij Russische kernwapens uit de Koude Oorlog in handen krijgt. Al snel blijkt dat er meer zit achter Harps overplaatsing naar het front: Leo heeft hem namelijk gekozen met een doorgronde reden.

Verschillende elementen komen tijdens de film aan bod. Op het eerste gezicht lijkt het te gaan over een dronepiloot die wordt geconfronteerd met de gevolgen van zijn daden. ‘’Hoe voelt het om je werk van dichtbij te zien?’’, vraagt een verzetsstrijder aan Harp wanneer hij een Oekraïens weeshuis bezoekt. Al snel lijkt het verhaal zich ook te focussen op kunstmatige intelligentie en de consequenties daarvan. Enkele scènes later staat de invloed van het Amerikaanse leger centraal en de schade die zij aanbrengt in de Balkan.

Deze kwesties worden behandeld aan de hand van simplistische dialogen die af en toe worden voorzien van humoristische opmerkingen. De dynamiek tussen Leo en Harp en het nette acteerwerk vormen de film tot een mooi en spannend geheel.

‘Outside the wire’ past perfect in het rijtje van zijn voorgangers ‘Extraction’ en ‘The Old Guard’: films met realistische actiescènes die je tot het puntje van je stoel weten te brengen en een prettig einde hebben. Een film waar je op een vrijdagavond uitgebreid van kan genieten, maar de ochtend daarna compleet vergeet. Gewoon een vermakende film voor de zoveelste saaie avond. En wees nou eens eerlijk, momenteel hebben we dat soort avonden allemaal.

Over de auteur

Nadesty Landvreugd

Hoi! Mijn naam is Nadesty Landvreugd. Ik ben 20 jaar oud en woon in Amsterdam. Ik ben studente Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Veel leesplezier en laat me weten wat je van de artikelen vindt!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *