Avondklok komt steeds dichterbij

Avondklok komt steeds dichterbij

Avondklok? We horen het morgen!

AMSTERDAM – “De nieuwe variant van het coronavirus is veel besmettelijker”, laat het kabinet weten. Om deze variant onder controle te krijgen zijn er extra maatregelen nodig. Het kabinet denkt na over een avondklok. Morgenmiddag horen we definitief of de avondklok ingaat.

Afgelopen woensdag had het kabinet bekendgemaakt dat de lockdown nog drie weken langer gaat duren. Het aantal positieve besmettingen is de afgelopen week wel gedaald, maar volgens het kabinet moeten er toch nog extra strenge maatregelen komen. “Er komt namelijk een Britse variant van het virus aan die twee keer zoveel besmettelijker is”, aldus de Jong, minister van gezondheid.

Veel mensen zijn het oneens met de avondklok die wellicht vanaf morgen ingaat. Zo lieten zondag tweeduizend Nederlanders op het Museumplein weten dat ze het niet met de extra strenge maatregelen eens zijn. Ook Amsterdammer, Yara van der Kooye, is het niet eens met de nieuwe maatregel die wellicht vanaf morgen ingaat. Ze geeft aan dat ze het oneerlijk vindt voor de mensen die een lange werkdag hebben. “Als ze om negen uur thuiskomen, hebben ze helemaal geen tijd meer om boodschappen te doen. Hoe moeten ze dan eten?”, laat Yara weten. Ook denkt ze dat het niet te handhaven is en dat mensen zich er niet aan gaan houden. “Sterker nog, we zitten al maanden in een lockdown en we zijn nog niet eens één keer beloond.” Yara denkt dat de avondklok er zelfs voor zou kunnen zorgen dat mensen zich meer tegen de maatregelen van de overheid gaan keren. “De maatregelen zijn al streng. Als er nu nog iets bijkomt, wordt het de druppel. Ik denk dat de avondklok juist een tegenstrijdig effect gaat hebben.”

Uit onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), geeft één op de drie studenten zijn of haar leven een zware onvoldoende. Volgens dit onderzoek komt dit voornamelijk door de coronacrisis en de gevolgen van de lockdown. Ook Enise Yigit, bewoner van Amsterdam, sluit zich hierbij aan. “De maatregelen voor het virus zorgen voor eenzaamheid en depressie bij personen. De avondklok zou deze eenzaamheid alleen maar versterken”, laat ze weten. “Zelf liep ik elke avond een rondje om toch nog aan frisse lucht te komen. Dat zou met een avondklok ook niet meer kunnen.” Sinds de maatregelen is het aantal zelfmoorden gestegen. “Ik vind dat daar te weinig aandacht aan wordt besteed”, vertelt Enise.

Op maandag en dinsdag is er door het kabinet gediscussieerd over de veelbesproken maatregel tegen het coronavirus. De meerderheid van de tweede kamer is het tot nu toe niet eens met de nieuwe maatregel. Morgen, om 13.00 wordt er door Mark Rutte, demissionair minister, tijdens de persconferentie duidelijk gemaakt of de avondklok ingaat.

Ama Smith, bewoner van Amsterdam vindt het wel goed dat er waarschijnlijk een avondklok komt. “Ik vind dat de avondklok wel moet ingaan. Als je kijkt naar de nieuwe Britse variant die eraan komt is het nodig om een extra maatregel te nemen. Tuurlijk is het jammer dat we eerder thuis moeten zijn. Het is maar even zo. Als we nu in de kou binnen zitten, kunnen we tijdens de zomer weer naar buiten.”

Over de auteur

Renée Burger

Hi! Veel leesplezier allemaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *