‘Er ligt een tsunami aan echtscheidingen op de loer’

‘Er ligt een tsunami aan echtscheidingen op de loer’

AMSTERDAM – ‘Een echtscheiding aanvragen in coronatijd: is dat nou wel zo verstandig? Straks heb je financiële onzekerheid, of geen huis meer.’ Veel koppels stellen de beslissing om te gaan scheiden om talloze redenen nog even uit. Advocaat Conchita van Rooij verwacht na de coronacrisis dan ook een tsunami aan echtscheidingen.

Al vanaf het begin van de coronacrisis waarschuwde de Vereniging van Familierechtadvocaten en scheidingsmediators (vFAS) er al voor dat hierdoor wel eens een scheidingspiek zou kunnen ontstaan. Een echte piek bleef nog even uit, maar ondertussen zien veel advocaten en mediators het aantal scheidingen langzaamaan toenemen.

Conchita van Rooij is een Amsterdamse advocate met een eigen bedrijf, bestuurslid van het Advocaten Spreekuur Amsterdam en lid van de Commissie van De Jeugd en Gezinsbeschermers. Sinds 2004 is zij actief als advocaat in Amsterdam en gevestigd in Amsterdam- Zuid

77,5 procent stelt een scheiding uit vanwege financiële onzekerheid.

Van Rooij: “Hier geldt de Cruijffiaanse uitdrukking: elk nadeel heb zijn voordeel. Op het moment dat je het níet doet, blijf je hangen in je bestaande situatie en kan je ook niet verder met je leven. In sommige gevallen kan dat steeds onaangenamer worden, ook omdat je geen enkele duidelijkheid hebt en daardoor je zorgen zullen toenemen. Aan de andere kant kan het in deze coronatijd voordeliger zijn om even geen vin te verroeren. Maar als je het mij vraagt, zeg ik voor de huwelijken die écht niet meer te redden zijn: zet je echtscheiding alvast in werking, want je moet ook rekening houden met het feit dat het extra tijd kost vanwege deze coronacrisis. Echtscheidingszaken zijn vaak niet spoedeisend, waardoor het zomaar driekwart jaar langer kan duren.”

32,1 procent van de stellen die willen scheiden heeft zorgen over huisvesting na de scheiding.

“Dat is een reële angst die ik heel goed begrijp. In Nederland – en zeker in Amsterdam – hebben we te maken met woningnood. Als pas gescheidene kom je niet snel in aanmerking voor de voorrangsregelingen, die zeer stringent zijn. Zelfs als je een goed inkomen hebt en een wat hogere partneralimentatie ontvangt, kan het in de vrije sector heel erg lastig worden. Helaas kan ik daar als advocaat niets in betekenen voor je, behalve dat ik kan verzoeken dat je (voorlopig) in de echtelijke woning mag blijven. Maar ook dan moet je er zes maanden na het inschrijven van de echtscheidingsbeschikking uit, tenzij je een gegronde reden hebt om langer te mogen blijven of dat je ex je dat gunt – en dat is vaak niet zo. Vanaf dat punt kan de situatie schrijnend worden.”

7% van de mensen die van plan zijn om te gaan scheiden zijn dichter bij elkaar gekomen door deze pandemie vanwege relatietherapie of mediation.

“Als beide partijen nog mogelijkheden zien om de relatie te redden, is het altijd een goed idee om in relatietherapie te gaan. Ik ben er helemaal vóór om de liefde te laten floreren. Bij mediation is het zo dat tenminste een van beide partijen al heeft besloten om te willen scheiden, maar dat beide exen in goede harmonie uit elkaar willen gaan. Dat kan overigens ook met advocaten. Ga je in mediation, dan vind ik het wel vrij noodzakelijk dat je iemand achter je hebt staan die jouw belangen behartigt en ervoor zorgt dat je wel de goede beslissingen neemt.”

Ongeveer 1/3 van het aantal mensen dat gescheiden is, denkt aan wijzigen van de (partner)alimentatie als gevolg van inkomensverlies.

“Hier is heel veel sprake van op dit moment. Ik vermoed dat er weinig mensen zijn die in de afgelopen maanden meer salaris hebben gekregen. Als je je baan of inkomen verliest als gevolg van een pandemie, is een grond van wijziging in de meeste gevallen aannemelijk. Als advocaat moet ik dat inzichtelijk maken en zal ik een nieuwe alimentatieberekening maken. Ook bij het wijzigen van de partneralimentatie geldt dat het lang kan duren voordat het voor de rechter komt. Het is dan ook handig als je snel handelt en bij een (mogelijke) inkomensvermindering het verzoekschrift alvast indient . Ook met terugwerkende kracht kan er worden bepaald dat je de alimentatie niet kan betalen.”

De coronacrisis heeft geleid tot een recordaantal conflicten tussen gescheiden ouders.

“Hier kijk ik niet van op. Zeker als je al op elkaar bent uitgekeken en dan ook nog op elkaars lip zit, werkt dat gewoon niet. Vandaar dat je ook altijd ziet dat in vakantieperiodes het aantal echtscheidingsverzoeken toeneemt. Tijdens deze coronacrisis is dat vooralsnog een beetje uitgebleven omdat niemand weet waar ‘ie aan toe is en geen actie durft te ondernemen. Naar verwachting ligt er een tsunami aan echtscheidingen op de loer.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *