Leuke vrouw

Leuke vrouw

Foto: Samuel Groenewoud

Column

Het hele land was in rep en roer toen Martijn Koning grappen maakte over de vriendin van Thierry Baudet die Joods is. RTL maakte zelfs officieel haar excuses naar Baudet. Waarom blijft het dan zo stil rondom de racistische haat die Sylvana Simons over zich heen krijgt, sinds bekend is geworden dat ze in de kamer mag plaatsnemen? RTL heeft zelfs de comments moeten uitzetten onder een artikel over haar, vanwege het racistische gehalte van veel opmerkingen.

Simons krijgt al jaren ongelofelijk veel bagger over zich heen. Het lijkt wel of mensen er een wedstrijd van maken wie de lelijkste opmerking kan maken. In mijn omgeving merk ik vaak dat als Simons ter sprake komt mensen spontaan nijdig worden. ‘’Simons vind ik zo’n nare vrouw,” wordt er dan gezegd, of: ‘’Ze roept het ook over zichzelf af.’’ Bij veel mensen roept alleen de naam Sylvana Simons al veel emotie op. Zij is een vrouw waar je vóór of tegen bent en in Nederland zijn er veel mensen tegen haar. Dit geeft de ruimte aan beroepszielenpoten. Deze vaak anonieme dappere strijders beledigen Simons zwaar en velen van hen laten het niet bij beledigen, nee zij bedreigen Simons ook nog eens. De reactie die ik daar om me heen op hoor is: ‘’Het is ook geen leuke vrouw.’’

‘’HET IS OOK GEEN LEUKE VROUW’’!?!?!?! Ik vind mensen ook wel eens niet leuk, maar ik heb nog nooit de behoefte gehad iemand kapot te maken via internet. Als iemand die ik niet mag anoniem verrot gescholden of bedreigd wordt, zal mijn reactie nooit zijn: ‘’Ik vind diegene óók niks.’’ Waarom knijpen mensen die normaal gesproken tegen racisme zijn, een oogje dicht als het om Simons gaat? Of je iemand wel of niet leuk vindt moet helemaal niet mee spelen in je oordeel over racisme.

Pak iemand aan op zijn of haar standpunten niet op huidskleur, afkomst, gender of seksuele geaardheid. Maar dat kunnen de anonieme bedreigers niet want daarvoor zullen ze zich moeten verdiepen in de standpunten van Simons. Het gaat deze anonieme helden ook helemaal niet om standpunten, de dingen die zij zeggen komen voort uit racisme en hebben vaak niks met de persoon die ze uitschelden of bedreigen te maken. Dat kunnen ze blijven doen als hun acties goedgepraat worden met: ‘’Het is ook geen leuke vrouw.’’

Elke vorm van racisme moet altijd meteen afgekeurd worden. Wees consequent! Zeg er niet alleen iets van als het gaat om een persoon die je leuk vindt. Zeg er altijd wat van en doe aangifte, want alleen door racisme hard te bestrijden creëren we een veiliger klimaat. Een klimaat waarin het over standpunten gaat en niet of je iemand aardig vindt of niet.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *