Tekort aan taalmaatjes roept grote zorgen op

Tekort aan taalmaatjes roept grote zorgen op

LINGEWAARD/OVERBETUWE – In de gemeentes Lingewaard en Overbetuwe wordt er met spoed gezocht naar Taalmaatjes die nieuwkomers kunnen helpen met het leren van de Nederlandse taal, stelt Vluchtelingenwerk Lingewaard. Taalmaatjes zijn erg belangrijk, zeker in deze coronatijd. Veel mensen die de Nederlandse taal aan het leren waren, komen door de lockdown in een isolement en gaan er qua taalniveau flink op achteruit.

Britt Laurentzen, 5 februari 2021

Taalmaatjes
Als Taalmaatje doe je vaak meer dan alleen de Nederlandse taal aanleren, je laat hen ook kennismaken met de Nederlandse cultuur. “Taal is een middel om mee te kunnen doen in de samenleving”, stelt Saskia Henze, coördinator Taalmaatjes Overbetuwe. Een nieuwe taal leren is lastig, vaak moet je een drempel over om deze te gaan praten. Op het moment dat je met een Taalmaatje bent is dat veel makkelijker.

Achteruitgang taalniveau
Door de coronacrisis is de vraag naar Taalmaatjes veel groter dan eerst. Voor veel mensen is het contact en het een op een met taal bezig zijn gewoon heel belangrijk, dit is door de coronacrisis erg lastig. Sommige mensen die de taal aan het leren waren zijn erg bang, ze raken geïsoleerd en komen nergens meer. Hierdoor gaan ze snel achteruit in de Nederlandse taal. “Ik kom mensen tegen die ik een jaar geleden heb gezien die toen een veel hoger taalniveau hadden dan nu. Hun taalniveau is heel erg naar beneden gegaan”, aldus Saskia Henze. Waar de contacten met Taalmaatjes wel in stand zijn gebleven is de achteruitgang minimaal. Er wordt constant gezocht naar creatieve mogelijkheden om toch contact te kunnen houden met elkaar. Dit gebeurt bijvoorbeeld via beeldbellen of een wandeling op afstand.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *