Is het betrouwbaar genoeg om per brief te stemmen?

Is het betrouwbaar genoeg om per brief te stemmen?

OVERBETUWE – 70-plussers kunnen per brief stemmen. Sinds de komst van de coronacrisis moet stemmen op een veilige manier. Om ervoor te zorgen dat er geen stemmen verloren gaan mag iemand nu in plaats van twee, drie volmachten hebben. Zorgt dat voor verkiezingsfraude?

Esther Penning de Vries

Iemand machtigen om namens jou te stemmen, dat kan. In plaats van dat iemand twee volmachten heeft zijn dit er nu drie. De overheid wil er zo voor zorgen dat er geen stemmen verloren gaan. Of de toename in volmachten kan aanzetten tot verkiezingsfraude­? Die kans acht Babs Biebe, projectleider verkiezingen gemeente Overbetuwe niet heel groot. Zij werkt al ruim 22 jaar op afdeling Burgerzaken. “Als de kans er zou zijn dan zou het kabinet die maatregel niet genomen hebben. Het risico op verkiezingsfraude lijkt mij nu groter bij de 70-plussers.”

Briefstemmen

Voor 70-plussers is er namelijk de mogelijkheid om per brief te stemmen. Biebe: “Zij krijgen een stembiljet thuisgestuurd. Daar kan je nu makkelijker misbruik van maken. De handtekening van de 70-plusser op de stempluspas wordt niet gecheckt aan een identiteitsbewijs wat met een volmacht wel is.”

Geen zicht hebben op je stem

Uit een kleine studie vanuit het verantwoordelijk ministerie blijkt dat de meerderheid van de 70-plussers liever naar het stembureau gaat. Het overige deel zou maar via de brief stemmen. Tim Thoonen, voorzitter van een stembureau in de gemeente Overbetuwe kan dat wel begrijpen. “Het verschilt natuurlijk per mens, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die getwijfeld hebben en denken: gaat het wel goed via de post? En hoe komt dat nou terecht? Zij hebben daar geen zicht op.”

Het effect op de verkiezingsuitslagen

Of het effect zal hebben op de verkiezingsuitslagen weet je niet. “Stel dat ze met tien miljoen gaan stemmen. Dan maken die vier stemmen geen verschil. Het zouden er dan 100 of 1000 moeten zijn om het verschil te maken” aldus Biebe.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *