HOOGWATER: KUNNEN DE DIJKEN HET AAN?

HOOGWATER: KUNNEN DE DIJKEN HET AAN?

Foto: Meike van Mierlo

DOESBURG – Ondergelopen weilanden en hoge rivieren, door de vele neerslag van de afgelopen tijd is de waterstand in Nederland flink gestegen. Ook de rivier de IJssel in Doesburg heeft hogere waterstanden dan anders.

Meike van Mierlo

Dijkbeheer
Herbert Jolink is dijkbeheerder bij Waterschap Rijn en IJssel waar ze op dit moment topdrukte ervaren. Het hoge water en de sneeuwverwachting eisen alle aandacht. “Om de dijken veilig en sterk te houden moeten we op sommige plekken ‘de dijk inpakken’” legt Jolink uit. “Dat inpakken doen we met geotextiel , panlatten en krammen die we in de grond drukken. De mannen van onderhoud en inspectie komen dagelijks terug om de dijk en de inpakwerkzaamheden te bekijken en te zorgen dat ze in goede staat blijven. Met de sneeuwval van de komende dagen zal het inspecteren lastig worden, maar we zullen zo lang het veilig blijft de dijken inspecteren.”

 

Hoe komt dit nou?
Deze hoge waterstand is niet alleen het gevolg van de vele neerslag in ons land. De grootste hoeveelheid water komt uit het Alpengebied, waar sneeuw smelt en veel neerslag valt. Dit water komt Nederland binnen bij Lobith. “Op dit moment stroomt er 7000 kuub water per seconde het land in” vertelt Jolink. Het waterpeil zal daar dit weekend 14,40 boven NAP (Normaal Amsterdams Peil) zijn, waar het deze zomer onder de 7 meter boven NAP lag.

 

Natte voeten
“Ik heb wel eens hogere waterstanden meegemaakt, dus ik maak me geen zorgen” zegt Sandra Vierwind, bewoonster van een dijkwoning in Doesburg. Volgens Jolink valt de waterstand voor dijkhouders begrippen ook erg mee; “We gaan ons pas echt druk maken bij een waterpeil vanaf 16 meter. Dan gaan we over op 24-uurs inspectie, lopend de dijk 24 uur per dag inspecteren. Dat zijn waterstanden die vergelijkbaar zijn met de overstromingen van 1995, daar hebben we van geleerd”. Toch moeten we deze golf volgens Jolink wel serieus nemen; “Zonder opletten is er wel degelijk schade.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *