Illegale knipbeurten

Illegale knipbeurten

Lisa Woerts aan het werk in betere tijden.

Doetinchem – Kapster Lisa Woerts mag in haar kapperszaak LOFF Salon nu helaas geen klanten ontvangen. Door de huidige maatregelen van het RIVM mogen kappers niet aan het werk. Toch wordt ze regelmatig door klanten benaderd of ze een uitzondering kan maken.

Sterre Rekers

Illegale knipbeurten
Kappers vallen niet onder de medische-contactberoepen en moeten hun salons dicht houden. De COVID-19 maatregelen gelden momenteel tot 2 maart, maar het kan zomaar weer worden verlengt. Voor veel ondernemers is het een lastige tijd, zo ook voor Lisa Woerts. In haar eenmanszaak in Doetinchem worden nu geen haren geknipt. Wel wordt ze regelmatig benadert door klanten of ze een uitzondering kan maken. Desnoods thuis bij de klant zelf. Ze doet het niet. “Ik vind het niet netjes, er zijn nu eenmaal regels en daar houd ik me aan. Ook wil ik werk en privé gescheiden houden. Ik wil liever geen klanten bij mij thuis of dat ik daar kom”.

Hoge boetes
Er staan hoge boetes op het negeren van de maatregelen. Mochten kappers toch aan het werk gaan en betrapt worden kost het hen € 4000. Voor de klant staat er een boete van vierhonderd euro op het spel. Dat vindt Woerts het niet waard. “Ik heb geen personeel in dienst en de verhuurder van het pand komt mij momenteel tegemoet. De vaste lasten kan ik betalen, alleen houd ik verder niks over” aldus Woerts.

Brutale klanten
Af en toe worden klanten zelfs brutaal. “Dan sturen ze vast hun adres mee” vertelt Woerts. “Ik zeg alsnog nee, maar soms ben ik bang dat ze naar een andere kapper gaan die ondanks de regels toch doorwerkt en ik uiteindelijk mijn klanten kwijtraak”.

Biertje en de kapper
Roxy de Groot heeft tegenwoordig een thuiskapper, die ze regelmatig bezoekt. Hij knipt het haar van haar vriendengroep, vaak meerdere mensen tegelijk. “We spreken bij hem of iemand van de vrienden af, drinken we een biertje en worden we geknipt” vertelt ze. Dat het niet “coronaproof” is, weet ze. “Doordat het een contactberoep is ben je dichtbij diegene, maar dat ben ik met meerdere mensen. Dus die ene erbij zal het verschil niet maken” aldus de Groot.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *