Voorrang of niet?

Voorrang of niet?

 

BEMMEL- Op 4 februari jl. kreeg Marja Mons haar vaccinatie tegen het Coronavirus. Marja is werkzaam als verzorgende in een verpleeghuis in Bemmel, en heeft dus samen met haar collega’s voorrang. Zij zijn dus al deels beschermd tegen het virus.

 Dide Mons

Als je werkt met kwetsbare groepen, geeft het een fijn gevoel wanneer je de vaccinatie hebt gehaald. “Qua werkzaamheden is er niet zoveel veranderd sinds het coronavirus, maar ik ga nu wel met een ander, minder angstig, gevoel naar mijn werk”, vertelt Marja, “Voordat ik deze vaccinatie haalde, zorgde ik er wel voor dat ik ervoor dat mijn persoonlijke bubbel zo klein mogelijk was. Ik zou het niet op mijn geweten willen hebben iemand te besmetten”.

Voorrang of niet?
Hoewel het dus een hoop minder stress met zich meebrengt voor de zorgmedewerkers, is er toch een grote groep zorgende mensen bij wie de vaccinatie nog even op zich moet laten wachten; de mantelzorgers. Zij krijgen geen voorrang krijgen op de vaccinatie. Dit terwijl zij wel een groot aandeel leveren in de zorgverlening in Nederland.

Belemmering
Michéle van Vuuren is medewerker van de Mantelzorglijn. Zij geeft aan dat er wel een degelijk een belang is bij een eventuele voorrang voor mantelzorgers. “Er is niet zo zeer een belemmering in de handelingen die de mantelzorger uitvoert, eerder een belemmering in het dagelijks leven. Het is pas echt een belemmering als de mantelzorgers corona zouden krijgen”. Mantelzorgers leveren op dit moment een groot deel in van hun eigen leven, zodat ze zo veilig mogelijk kunnen blijven zorgen.

Brief
In een brief naar de Tweede Kamer vraagt MantelzorgNL of er misschien nogmaals gekeken kan worden naar het plan om mantelzorgers toch eerder te laten vaccineren. Vooralsnog is daar geen concreet antwoord op gekomen. Van Vuuren: “Het is natuurlijk ook moeilijk om te beoordelen wie er daadwerkelijk in aanmerking zou komen. 1 op de 3 Nederlanders is mantelzorger, wie zou dat moeten beslissen?”.

Als je de belangen van de reguliere zorg en de mantelzorg tegenover elkaar zou zetten, is er dan wel een groot verschil? Beide groepen leveren zorg aan kwetsbare mensen. Het beschermen van die kwetsbare groepen stopt niet na de zorg, maar heeft ook effect op de privélevens. Vooralsnog lijkt er niks te gaan veranderen aan de zaak. Waar Marja en haar collega’s binnenkort hun tweede vaccinatie kunnen halen, moeten de mantelzorgers geduld hebben en proberen hun hoofd boven water te houden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *