Click and collect: “Niet eens een druppel op de gloeiende plaat”

Click and collect: “Niet eens een druppel op de gloeiende plaat”

Ter illustratie.

ARNHEM- Niet-essentiële winkels openen voor afhalen op afspraak. Vanaf deze week mogen klanten via een tijdslot hun bestelling ophalen. Een echte oplossing is het niet, vindt Harold Lensen, eigenaar van tabakswinkel Lensen in Arnhem.

Elisabeth van der Ploeg, 14 februari 2021

Geen bevrijding

De deur zit op slot bij de winkel op de hoek van het Willemsplein. Als iemand een bestelling komt ophalen, klopt diegene aan en gaat de deur open. Harold werkt met bezorgen en afhalen, maar het levert hem nauwelijks inkomsten op. “De regeling is totaal geen oplossing. Het is niet eens een druppel op de gloeiende plaat. Met click en collect kunnen mensen niet even rondneuzen in de winkel. Afhalen is iets heel anders dan een volle winkel met mensen.”

Bijbehorende regels

Aan click en collect zit een aantal regels. Klanten bestellen online en bevestigen het ophaalmoment met een tijdslot. Vier uur na het plaatsen van de bestelling mag de klant de bestelling ophalen. Harold snapt de regels wel, maar irriteert zich mateloos aan de handhavers in de stad. “Het is allemaal zo vreselijk bureaucratisch. De handhavers controleren dat er niet besteld wordt aan de deur. Ze controleren of er vier uur tussen de bestelling en het afhalen zit. Dat is niet te handhaven.”

Stiekem afhalen

Toen de winkel van Harold dicht moest, maakte hij al gebruik van click en collect. “Ik liep een paar meter buiten mijn winkel en gaf de bestelling aan de klant. Via Whatsapp kreeg ik verzoekjes om de bestelling op te komen halen. Voor ons heeft de regeling geen toegevoegde waarde.”

Fijne optie

Die toegevoegde waarde ziet Isa Markhorst (19) wel. Zij vindt click en collect een fijne optie. Isa is hierdoor goedkoper uit. “Ik wil een bureau bestellen bij de Ikea. Als ik het bureau per post laat leveren zijn de verzendkosten duurder dan het bureau zelf.” Isa kan binnen een dag haar bureau komen ophalen.

Over de auteur

Elisabeth van der Ploeg

Ik ben Elisabeth van der Ploeg en ik ben 18 jaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *