We hoeven de vogels niet te redden, maar helpen is lief

We hoeven de vogels niet te redden, maar helpen is lief

Foto: Henry

HUISSEN – Vogels hebben het zwaar met de strenge vorst. De vogelbescherming moedigt mensen aan om de vogels te helpen door wat voer in de tuin te leggen. Ook in Arnhem en Huissen zijn er mensen die op de vogels letten in deze winterkou. De parkwachter van Sonsbeek, Jeroen Glissenaar, zegt dat voeren eigenlijk niet hoeft.

Anne Pasman, 13 februari 2021

Makkelijk voor de vogels
“Met de Nederlandse winter hoeven we niet bij te voeren, zelfs in de winter is er genoeg voedsel. Maar als je dan onverwacht een pak sneeuw krijgt zoals we nu hebben is het wel in één keer moeilijk. Uiteindelijk hoef je het niet te doen om de vogels in Nederland te redden. Je maakt een periode die normaal pittig voor ze is even wat makkelijker, het heeft een hoog lief-karakter”.

Vogelliefhebbers
Ook Henry uit Huissen wil de vogels graag een handje helpen. “Als het in de winter koud is en als ze door de sneeuw geen eten kunnen vinden, zorg ik voor voer en water om in te badderen. Op dit moment ligt er vogelzaad en water in de tuin”. Jeroen Glissenaar vindt het leuk om gewoon naar de vogels in de tuin te kijken. “Het begint met kleine vogeltjes, maar dan heb je in een keer een Vlaamse gaai of een specht zitten. Dat is leuk voor de beleving. Ook Henry is het daar mee eens: “In de winter komen er vogels naar de tuin die normaal niet in de tuin zitten, om op zoek te gaan naar eten. Dat is leuk om te zien.”

Sonsbeek Arnhem
In Sonsbeek schuiven ze wat sneeuw van het gras af zodat de vogels kunnen wroeten naar eten. Grote voerplekken zoals vroeger maken ze niet meer. Jeroen vertelt: “Vroeger toen ik net bij de gemeente kwam, waren er nog voerplekken, maar dat doen we nu niet meer. Dat is ook niet nodig. Toen hadden we nog 350 wilde eenden in de vijver, die zijn er nu ook niet meer.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *